Vorig jaar sloot de Koninklijke Bibliotheek (KB) met Google een overeenkomst voor een digitaliseringsproject. Vandaag maakte Webwereld de voorwaarden van de overeenkomst tussen beide partijen bekend. Google blijkt de KB zeer strenge voorwaarden opgelegd te hebben in het contract.
De KB en Google hebben een overeenkomst gesloten voor het digitaliseren van 160.000 rechtenvrije boeken uit de periode 1700-1870. Het contract van beide partijen werd in eerste instantie door de KB geheim gehouden, het was alleen toegankelijk via een WOB-procedure. De website Webwereld ontving het contract deze week. Ondertussen heeft de KB het contract online gepubliceerd.
Het digitaliseringsproject wordt gezien als de grootste van Nederland. Deskundigen twijfelen echter aan de voorwaarden die Google stelt aan het project. Een van de voorwaarden is dat de KB dient te voorkomen dat derden de digitale boeken verspreiden of commercieel gebruiken. Volgens advocaat Mark Jansen is deze eis “praktisch onuitvoerbaar”.
Deze voorwaarde is waarschijnlijk de reden voor de huidige onzekerheid omtrent het aanbieden van de boeken via de website van de KB. Eerder gaf de bibliotheek aan de digitale boeken op de eigen website te publiceren, echter uit de reactie van de KB blijkt dat dit niet zeker is. In een e-mail van KB-woordvoerster Mireille Kok staat te lezen dat de KB-catalogus toegang geeft tot de boeken via hyperlinks naar Google Books.
In het contract staat opgesteld dat Google verplicht wordt om gebruikers kosteloos toegang te verlenen tot de boeken. Het contract vermeldt ook dat als een boek offline staat Google dit binnen 30 dagen moet herstellen. Er is aan deze voorwaarde echter wel toegevoegd dat dit niet hoeft als een boek offline is gehaald “omwille van de kwaliteit en technische of wettelijke redenen”. Dit is volgens Jansen erg breed geformuleerd door Google.
De KB zelf deelt de bezorgdheid over de ongunstige voorwaarden van het contract niet. “Het contract vinden wij erg goed. Het biedt ons de kans om duizenden boeken in korte tijd te digitaliseren. Een win-winsituatie”, aldus Kok.
(Via: Webwereld)