RCC: “Reclame e-paper NRC is misleidend”

0

Naar aanleiding van een klacht over de reclametekst bij epaper versie van het NRC, gedaan door een Iliadgebruiker bij de Reclame Code Commissie over draadloos gebruik van de ereader, heeft de Commissie geoordeeld dat de uiting misleidend is. Het probleem: downloaden van de e-paper middels met wachtwoord beveiligde hotspot is niet mogelijk.

In de reclame uiting van het NRC staat het volgende:

De iLiad beschikt over een WiFi module waarmee draadloos updates en nieuwe informatie eenvoudig kan worden gedownload. Op ieder tijdstip, onafhankelijk van waar u bent, is het nu mogelijk om uw krant of boek te ontvangen** en te lezen.

** Mits uw iLiad verbinding kan maken met het internet.

Dit is een heel belangrijke uitzondering die gemaakt wordt. Maar het is volgens de Reclame Code Commissie niet voldoende: hieruit blijkt namelijk niet dat er geen verbinding kan worden gemaakt met een door een wachtwoord beveiligde hotspot.

In het verweer van het NRC wijst men op de FAQ (Frequently Asked Questions) op de website van iRex.

Nergens in de uiting wordt gesuggereerd dat de Iliad wachtwoord-verificatie op basis van het http protocol ondersteunt. Adverteerder verwijst naar een tekst op de verkoop-website, te vinden onder de ‘Frequently Asked Questions’ waarin de volgende tekst staat:

“Wat heb ik nodig om de Iliad verbinding te laten maken?
1. een reguliere internetverbinding; ethernet via kabel
of
2. een draadloze verbinding via Wifi; de Iliad zoekt naar alle Wifi netwerken en kan er, al dan niet m.b.v. een WEP-sleutel, verbinding mee maken. Niet mogelijk is een Wifi-verbinding via hotspot of d.m.v. browserlogin. Update: Na upgrade van de firmware kunt u ook gebruik maken van WiFi-netwerken met WPA-beveiligingen.“.

De beslissing
De Reclame Code Commissie acht de klacht gegrond en oordeelt dat er sprake is van een omissie of een te laat verstrekken van essentiële informatie. De Commissie vindt dat het NRC deze uiting niet mag doen en beveelt de adverteerder aan om deze uiting niet meer te doen. De uitspraak is niet bindend.

iRex
In ons forum maakt de klager, meneer Voets, een aantekening bij deze uitspraak: “De basis ligt bij de onwil of onmacht van iRex om binnenhalen van de ePaper middels een met wachtwoord of browserlogin beveiligde hotspot mogelijk te maken.”

iRex is druk bezig zich te richten op de Amerikaanse markt en heeft aangegeven voor de Iliad geen updates meer te maken. Zo kun je op de ereader ook geen ebooks lezen in het ePub formaat. Alleen ebooks in Mobipocket formaat worden ondersteund op deze ereader.

Hier kun je de volledige uitspraak (pdf) lezen.

Vorig artikelBeBook 2 weer getoond op Buchmesse
Volgend artikelLibris/Blz. beweert grootste aanbieder ebooks te zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in