Amerika maakt zich op voor feestdagen met ereaders

0

In de Verenigde Staten maken boekhandels en elektronicazaken zich op voor het feestdagenseizoen. Uit een onderzoek van de Amerikaanse consumentenbond blijkt dat tien procent van de volwassenen van plan is iemand een ereader cadeau te geven. De prijzen van veel ereaders duiken voor de kerst onder de 150 dollar.

“Dit is het seizoen waarin het omslagpunt voor ereaders bereikt wordt,” aldus Peter Hildick-Smith, voorzitter van de Codex Group, een marktonderzoeksbureau. “Er zullen veel meer boeken in digitale vorm verkocht worden. Het betekent ook dat er veel minder mensen in de boekhandels zullen winkelen.”

Tot nu toe zijn er zo’n 9 miljoen ereaders in omloop in de VS. Tegen het eind van het jaar zullen dat er volgens onderzoeksbureau Forrester ruim 10 miljoen zijn. Veel daarvan zullen als cadeau gekocht worden. Gemiddeld heeft een op de vijf Kindle-bezitters de ereader als cadeau van iemand anders gekregen. Vorig jaar plande nog zo’n 4 procent van de volwassenen een ereader voor iemand te kopen, dit jaar is dat percentage opgelopen tot 10 procent.

Enkele weken voordat het seizoen officieel begint, proberen fabrikanten en winkeliers zich al te onderscheiden op het gebied van ereaders. Voor ‘Black Friday’, het begin van het seizoen voor de kerstinkopen, geven veel bedrijven flinke kortingen op ereaders. Best Buy biedt bijvoorbeeld de Nook wifi voor 99 dollar aan. Verder heeft Sony de prijzen van de ereaders laten dalen naar respectievelijk 149, 199 en 249 dollar.

Carolyn Reidy, directeur van uitgever Simon & Schuster, verwacht dat de ebookverkopen op eerste kerstdag omhoog zullen schieten, wanneer mensen hun cadeau gaan uitproberen. “De digitale verkopen zijn van extra waarde in een markt die weer aan het opkrabbelen is. Dat zal zorgen voor een gelukkig jaar na twee kerstseizoenen die niet erg goed waren.”

(Via: NY Times.)

Vorig artikelGemisteboekverkoop.nl geeft stem aan digitale lezers
Volgend artikelEerste reviews van Nook Color duiken op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in