Eerste reviews van Nook Color duiken op

0

Een maand geleden kondigde de Amerikaanse boekhandelsketen Barnes & Noble de Nook Color aan. Deze kruising tussen een tablet en een ereader wordt vanaf vandaag geleverd en de eerste reviews zijn inmiddels binnen. De meeste reviewers zijn het erover eens dat het apparaat een interessante mix is van de functies van zowel ereaders als tablets.

Volgens Crunchgear is het 7-inch-apparaat te beschouwen als een ereader, en niet als een tablet. “Het is een ereader voor mensen die kleine afmetingen willen, een helder kleurenscherm en een bruikbare interface voor het kopen, downloaden en lezen van ebooks.” De Nook Color is dan ook vooral geschikt als ereader voor iemand die af en toe een gewoon boek wil lezen maar vooral ook ebooks met afbeeldingen en filmpjes, en bijvoorbeeld kinderboeken. Een van de nadelen van de Nook Color is dat het apparaat als verbinding enkel wifi en geen 3G heeft. De grootste tegenvaller is echter de slechte leesbaarheid van het scherm in zonlicht, een probleem waar ook tablets als de iPad mee te maken hebben.

Gizmodo vindt dat de Nook Color perfect doet wat het moet doen. “Het lezen van tekst is comfortabel op het IPS-scherm van 1024 bij 600 pixels, de ideale grootte voor ebooks.” Ook de prijs van 249 dollar is goed voor dit stevige en makkelijk te bedienen apparaat. De reviewer van Gizmodo was minder te spreken over de langzame reactiesnelheid van het apparaat, met name bij de schermbediening en animaties. Ook heeft de Nook Color geen animatie bij het omslaan van een pagina, terwijl de applicatie van B&N voor de smartphone dit wel heeft. Het eindoordeel is gematigd positief, omdat het apparaat dingen kan die een normale eInk-ereader niet kan, en dat voor maar iets meer dan de prijs van gewone ereaders.

Bij Engadget prijzen ze het apparaat aan als het eerste apparaat dat mensen aan kan spreken die naast het lezen van boeken ook digitale tijdschriften en kranten willen inzien. “Het idee dat je je favoriete glossy iedere maand direct naar een dergelijk apparaat geleverd kunt krijgen (in een echt leesbaar formaat) is een grote innovatie.” De reviewer van Engadget heeft zelf weinig problemen met lezen op LCD-schermen, maar constateert wel dat het scherm traag reageert. Daar tegenover staat weer dat dit mogelijk snel opgelost zal worden met software-updates, en het feit dat de Nook Color voor een aantrekkelijke prijs komt. Het apparaat heeft diverse opties bij het lezen van teksten, zoals het opzoeken van woorden in woordenboeken en het maken van notities. Daarnaast integreert het apparaat sociale media als Facebook en Twitter.

Voor mensen die vooral normale ebooks willen lezen zal de Nook Color dus waarschijnlijk niet de beste keus zijn. Maar voor iedereen die ook toegang wil hebben tot kleurrijke uitgaven en tijdschriften, en de iPad of een andere tablet te duur vinden, opent de Nook Color een interessante nieuwe markt. Het apparaat is op dit moment nog niet verkrijgbaar vanuit Nederland, maar het is te verwachten dat er binnen niet al te lange tijd ook vergelijkbare alternatieven voor de Nook Color in Europa voorhanden zijn.

Een video van Engadget met de basiswerking van de Nook Color:

Vorig artikelAmerika maakt zich op voor feestdagen met ereaders
Volgend artikelVoorjaar 2011 meer duidelijkheid over vaste ebookprijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in