Europeana bouwt digitale WOI-collectie voor herdenking

0

De digitale bibliotheek Europeana heeft bekend gemaakt te werken aan een grote digitale collectie over de Eerste Wereldoorlog. Het project moet in 2014 online gaan met meer dan 400.000 bestanden want in dat jaar is het honderd jaar geleden dat de oorlog begon. De collectie zal gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Het project ‘De Collecties 1914 – 1918 van Europeana: herinnering aan de Eerste Wereldoorlog’ dat drie jaar gaat duren zal onder meer kranten, boeken, pamfletten, muziekbladen, kunstwerken en foto’s uit de Eerste Wereldoorlog omvatten. Europeana werkt samen met twaalf partners uit acht landen die betrokken zijn geweest bij de oorlog zoals de Koninklijke Bibliotheek van België, de British Library en de Nationale Centrale Bibliotheek in Rome.

Het materiaal uit de collectie zal het belang van de Eerste Wereldoorlog benadrukken voor de totstandkoming van een gemeenschappelijke Europese identiteit. De collectie zal eveneens de ervaringen van mensen uit verschillende etnische, taalkundige, sociale, politieke en religieuze gemeenschappen belichten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat dit project zal leiden tot nieuwe historische interpretaties.

De Koninklijke Bibliotheek van België gaat voor het project ongeveer tienduizend documenten uit haar verzameling bijdragen. De bibliotheek: “De selectie van gedrukte werken en speciale verzamelingen (foto’s, kaarten, muziekdocumenten, munten…) zal niet alleen de militaire en politieke geschiedenis beslaan, maar ook het dagelijks leven, de sociale en culturele geschiedenis en de artistieke en literaire productie tijdens de betrokken periode (fictiewerken, populaire literatuur, kinderboeken enzovoort).”

(Via: persbericht en Historiek)

Vorig artikelEen debuutroman met ultiem boekgevoel en webgevoel
Volgend artikelCloud-based ebookplatform Booki.sh nu live

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in