Japanse uitgevers beschuldigen Apple van toelaten piraterij

0

Een aantal Japanse uitgevers hebben in een gemeenschappelijke persverklaring Apple beschuldigd van het toelaten van piraterij. Volgens de groep uitgevers zijn er in de App Store veel applicaties te vinden met daarin illegaal materiaal, zoals gescande boeken.

De Japanse vereniging van boekenuitgevers, de vereniging van tijdschriftenuitgevers, de vereniging van ebookuitgevers en de vereniging van digitale stripboekenuitgevers stellen in de verklaring dat Apple’s verspreiding van content die inbreuk maakt op auteursrechten ‘illegaal’ is.

‘De organisaties die we vertegenwoordigen vinden dat Apple de verantwoordelijkheid voor dit probleem draagt,’ is in de verklaring te lezen. De uitgevers zijn niet tevreden met de werkwijze van Apple, die claimt dat ze tijdens het goedkeuringsproces van een applicatie niet kunnen controleren of de inhoud van een app auteursrechten schendt.

Normaal gesproken verwijdert Apple illegale teksten of media pas na een klacht van belanghebbenden. Een deel van de betreffende applicaties is inmiddels door Apple verwijderd, maar volgens de uitgevers staan er nog veel apps met illegale content in de App Store. Het gaat in een aantal gevallen om boeken van bekende en populaire Japanse schrijvers of striptekenaars. De uitgevers willen nu met Apple in gesprek over hoe voorkomen kan worden dat er illegale content via Apple’s applicatiewinkel aangeboden wordt.

Het conflict tussen Apple en de Japanse uitgevers doet denken aan de kritiek die Youtube in het verleden over zich heen kreeg. Ook daar wordt illegale content pas na een officiële klacht verwijderd. Volgens sommige auteursrechthouders zou Google echter vooraf in de gaten moeten houden of er geen illegaal materiaal wordt ge-upload op Youtube.

(Via: Wall Street Journal.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in