Auteur stelt review- en rankingsysteem Amazon aan de kaak

0

Door neprecensies te posten, op je eigen ebooks te stemmen en er zelf talloze exemplaren van te kopen, kan je je eigen digitale boeken probleemloos naar nummer één loodsen in de ebook-rankings van Amazon. Dat beweert de auteur Thomas Hertog, die het systeem van Amazon in zijn ebook ‘The Day the Kindle Died’ fel bekritiseert.

In 2009 bood Thomas Hertog zijn digitale boek ‘Wealth Hazards’ aan via Amazon. Dankzij indrukwekkende verkoopcijfers, unaniem positieve boekenrecensies en een enorm groot aantal stemmen, werd het in zo’n 45 dagen tijd het best verkochte ebook in de categorie ‘personal finance’ op Amazon. ‘Wealth Hazards’ ging daarmee boeken van gevestigde bestsellerauteurs als Rober Kiyosaki en Donald Trump vooraf. Hertogs had het gros van de verkochte exemplaren zelf aangeschaft, nagenoeg alle reviews van het boek zelf geschreven en bijna alle stemmen zelf uitgebracht. Geen enkele van die neprecensies en stemmen werd door Amazon afgewezen.

Op basis daarvan schreef Hertog het ebook ‘The Day the Kindle Died’, waarin hij concludeert dat het rankingsysteem van Amazon niet accuraat en misleidend is. In december van 2010 werd het ebook op Amazon gepubliceerd. Op oudejaarsavond haalde Amazon zowel ‘The Day the Kindle Died’ als ‘Wealth Hazards’ offline.

Ondertussen worden beide boeken opnieuw te koop aangeboden op Amazon, maar de verkoopcijfers en reviews zijn verwijderd. Hertog omschreef de tijdelijke verwijdering van zijn ebooks door Amazon als ‘hypocriet gedrag’. In plaats van dergelijke nutteloze acties te ondernemen, zou de retailer zich volgens hem beter bezighouden met een systeem dat voorkomt dat de verkoopscijfers op Amazon gemanipuleerd kunnen worden.

Via: Teleread

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in