Authors Guild: Amazon misbruikt dominante positie

0

De Authors Guild, een vereniging van zo’n 8.000 Amerikaanse auteurs, beschuldigt in een blogpost op de website internetwinkel Amazon van het misbruiken van zijn dominante positie. Het bedrijf zou daarmee in strijd handelen met mededingingswetten. De laatste maanden laten steeds meer grote partijen zich horen over de dominante positie van Amazon.

De belangrijkste beschuldiging van de Authors Guild is dat Amazon een sterke positie in de markt voor gedrukte boeken gebruikte om een positie te veroveren in de ebookmarkt. Zo verwijderde het bedrijf twee jaar geleden de koopknop voor praktisch alle boeken van uitgeverij Macmillan om een overeenkomst over de verkoop van ebooks af te dwingen. Onder die overeenkomst zou Amazon de prijs van ebooks zelf mogen vaststellen en de digitale boeken met een verlies willen verkopen. Volgens de vereniging van auteurs maakt Amazon zich met deze praktijken ook nog eens schuldig aan predatory pricing, een verboden tactiek om concurrenten uit de markt te prijzen.

Door middel van lage prijzen zou Amazon er bovendien voor gezorgd hebben dat het eigen, besloten Kindle-bestandsformaat het dominante formaat op de ebookmarkt werd. Hoe meer Amazon er in slaagt om klanten in het Kindle-systeem te lokken, hoe minder belonend de markt voor concurrenten kan zijn, aldus de Authors Guild.

Op dit moment is enkel boekwinkel Barnes & Nobles nog een concurrent van betekenis voor Amazon. De Authors Guild stelt in de blogpost dat ze niet direct de grootste aanhangers van deze keten zijn, wel is B&N voor veel mensen in de VS nog de enige plek waar lezers in een boekwinkel kunnen rondkijken. Wanneer B&N er niet meer zou zijn, zou de belangrijkste manier waarop nieuw literair talent ontdekt wordt bovendien grotendeels verdwijnen.

Paul Aiken, directeur van de Authors Guild, laat in een reactie onder de blog weten waarom zijn organisatie met deze beschuldigingen komt: “Amazon geeft de boekenmarkt voor de komende jaren vorm, ten goede of ten kwade. Wanneer een enkel bedrijf dat doet, zorgt het vanzelf voor de best mogelijke omstandigheden voor zichzelf. Het is belangrijk dat we allemaal weten wat dat waarschijnlijk gaat betekenen.”

De Authors Guild schaart zich met deze kritiek in een reeks andere gebeurtenissen rondom Amazon de afgelopen maanden. Zo kozen enkele grote boekhandelketens ervoor de door Amazon gepubliceerde titels niet in het assortiment op te nemen. Ook de vereniging voor boekhandels, ABA, sprak zich uit tegen de handelwijze van Amazon. Daarnaast wijten sommigen de stap van Penguin om ebooks niet meer via de bibliotheken ter beschikking te stellen ook aan de machtspositie van Amazon.

Lees de volledige blogpost van de Authors Guild hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in