Europese bibliotheken leveren 10 miljoen krantenpagina’s aan Europeana

0

Een groep van 17 Europese bibliotheken heeft de krachten gebundeld in een project om de komende drie jaar meer dan tien miljoen digitale krantenpagina’s via de online bibliotheek Europeana te ontsluiten. Het project heeft een speciale focus op kranten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gepubliceerd werden.

Aan het project wordt meegewerkt door de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, net als door onder meer de nationale bibliotheken van Frankrijk, Polen, Groot-Brittannië en Estland. De nationale bibliotheek van Duitsland, gevestigd in Berlijn, is projectleider.

Iedere deelnemende bibliotheek zal gedigitaliseerde kranten in full-text en vrij van restricties aan Europeana leveren. In het kader van het lopende Europeana 1914-1918-project zal er een focus liggen op kranten die tijdens die periode gepubliceerd zijn. Ook zal er met name aandacht zijn voor uitdagingen die er komen kijken bij het digitaliseren van krantenpagina’s, zoals de verfijning van tekstherkenning en het toevoegen van metadata.

Europeana is een digitale bibliotheek die werd opgericht in 2008 met als doel het digitaal toegang geven tot cultureel erfgoed uit Europa. Het krantenproject is op 1 februari begonnen en zal drie jaar in beslag nemen.

(Via: Libereurope.)

Vorig artikelAuthors Guild: Amazon misbruikt dominante positie
Volgend artikelAuteur publiceert boek als fotoalbum op Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in