Schrijvers voelen zich gepasseerd bij plannen ‘Spotify voor ebooks’

1

Vorige week kwam opnieuw in het nieuws dat de uitgeverijen WPG en Lannoo bezig zijn met de ontwikkeling van een abonnementsmodel voor het lezen van digitale boeken. Enkele schrijvers en de Vereniging van Schrijvers en Vertalers voelen zich gepasseerd en zijn bang dat schrijvers ‘bestolen’ worden met de dienst zolang ze niet aan de onderhandelingstafel kunnen plaatsnemen.

In het NRC reageerden schrijvers Abdelkader Benali en Auke Hulst op de plannen van WPG en Lannoo, die een belangrijk deel van de markt voor boeken in handen hebben. “Wie let er op de belangen van de schrijvers?,” vragen ze zich af. “Gaan uitgevers goede sier maken met het werk en de naam van hun auteurs, terwijl diezelfde auteurs te maken krijgen met nog lagere vergoedingen voor boeken waar ze jaren werk in hebben gestoken? Het is niet gezegd, maar de kans is natuurlijk groot dat schrijvers bestolen worden, zolang ze niet zelf aan tafel zitten om mee te praten.”

Tegen BoekBlad laat de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV) weten niet blij te zijn met de plannen van de uitgeverijen. “Wil een uitgeverij zoiets als een streaming dienst ontwikkelen, dan moet het verdienmodel eerst met de auteurs worden besproken,” vindt Jan Baeke, voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen, onderdeel van de VSenV. Voorzitter Maria van Vlaar van de VSenV: “Wij zijn zeker voor innovatie, en niet tegen een Spotify-model, maar uitgevers werken nu eenmaal met tekst en materiaal die door anderen bedacht en geschreven zijn. Ze kunnen niet zonder overleg met de makers een nieuw model lanceren.”

Vorig artikelMaker Kobo koopt bel-app Viber
Volgend artikelOmzet en gebruikersaantal Kobo stijgt flink
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in