Kleurrijke toekomst voor eInk?

0

Hoewel veel bezitters van ereaders redelijk tevreden zijn met het scherm op hun apparaat, staat de techniek op het gebied van elektronische inkt niet stil. E Ink, de fabrikant van de schermen van ereaders als de Kindle, de Sony Reader en de Bebook, verwacht voor 2010 een sterke groei van de productie. Ook zijn ze bezig met de ontwikkeling van kleurenschermen.

Op de website Xconomy.com staat een interview met T.H. Peng, de nieuwe CEO van E Ink. Het in Massachusetts gevestigde bedrijf werd vorig jaar voor 450 miljoen dollar overgenomen door het Taiwanese Prime View International (PVI). T.H. Peng voorziet voor dit jaar een grote groei van zijn bedrijf.

Verdriedubbeling
De productiecapaciteit in Cambridge (VS), waar E Ink gevestigd is, zal dit jaar verdriedubbelen. Deze toename komt bovenop de vijfvoudige groei van verleden jaar, zodat de capaciteit ten opzichte van 2008 vijftien keer groter zal worden. Om die groei op te vangen worden er de komende tijd in Amerika meer dan 100 mensen aangenomen, waaronder een groot deel op de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling.

De topman van E Ink voorziet dat de markt voor schermen met elektronische inkt in de toekomst zal worden uitgebreid. Nu worden de grootste winsten behaald met schermen voor gewone ereaders. Naar verwachting zal de educatieve sector steeds belangrijker worden voor de eInk-schermen. Toch is de markt voor ereaders qua volume niet de belangrijkste markt voor E Ink. De meeste producten die bij E Ink gemaakt worden zijn kleinere schermen, voor bijvoorbeeld horloges en smartphones.

iPad
Op de vraag hoe het met de komst van kleuren eInk-schermen zit, wilde de CEO van E Ink niet al te veel kwijt. Hij ziet de iPad van Apple niet direct als een grote bedreiging: “De iPad is niet de eerste LCD-ereader. Meer dan tien jaar geleden waren er al enkele ereaders met LCD-schermen.” Een van de redenen waarom die niet succesvol waren, is volgens Peng dat “de infrastructuur van digitaal uitgeven nog niet goed was vormgegeven.” Ook het uiterlijk van die vroege kleurenschermen was misschien niet aansprekend genoeg. Maar de grootste reden waarom LCD-schermen niet goed werken voor ereaders, is volgens Peng dat de “leeservaring” niet voldoende is.

Peng ziet het apparaat van Apple als een goed gepositioneerd product, maar vooral geschikt voor het tonen van multimedia, en niet noodzakelijkerwijs voor digitaal lezen. Hij ziet ook grote voordelen aan de iPad voor de eInk-schermen: “In de komende maand voor de lancering van de iPad zullen er vele artikelen verschijnen over digitaal uitgeven en ebooks. Dat is goed voor ons, omdat het de consumenten bewust maakt van digitaal lezen en het zorgt ook voor bewustwording onder uitgevers.”

eInk kleurenscherm
Het bedrijf E Ink is zelf bezig met het ontwikkelen van kleurenschermen. Over de techniek daarachter wilde Peng geen mededelingen doen. Duidelijk is wel dat er op het gebied van de weergave van multimedia voorlopig nog geen hoge verwachtingen gesteld kunnen worden. Tegen het eind van 2010 wil het bedrijf een eerste kleurenscherm op de markt brengen. Dit scherm zal net als de huidige ereaderschermen reflectief en ‘bi-stabiel’ zijn. Dit betekent dat het, in tegenstelling tot LCD, zonder achtergrondverlichting werkt en dat het beeld zonder stroom op het scherm kan blijven staan. “Zij aan zij met een normale krant zullen de kleuren beter zijn dan in de meeste kranten. Voor tekstboeken zullen de kleuren ook voldoen. Ten opzichte van de glossy afbeeldingen in digitale magazines zal de techniek wel tekortschieten.”

E Ink is overigens niet de enige fabrikant die bezig is met de ontwikkeling van kleurenschermen. Diverse andere bedrijven als Sipix en Qualcomm werken aan kleurenschermen voor ereaders.

(Via: Xconomy.com.)

Vorig artikelBiblioo lanceert vergelijkingssite voor ebooks
Volgend artikelEreaders voor ontwikkelingslanden
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in