Ereaders voor ontwikkelingslanden

0

In 2007 begon de organisatie One Laptop Per Child (OLPC) met het verspreiden van goedkope laptops onder kinderen in ontwikkelingslanden. Het bedrijf ontwierp daarvoor de $100-laptop, ook wel de Xo genoemd. Worldreader.org komt nu met een soortgelijk idee: ereaders voor ontwikkelingslanden.

Het idee achter One Laptop Per Child was om ook de armste kinderen ter wereld toegang tot educatie te bieden. Inmiddels zijn er al ruim een miljoen laptops geleverd aan kinderen in ontwikkelingslanden. Worldreader.org richt zich meer op hele gezinnen dan op kinderen. Het doel van de stichting is om “een bibliotheek van digitale boeken in de handen van iedere familie” te brengen.

Worldreader.org is afgelopen maandag begonnen met een test in Ghana. Vooreerst worden Kindle’s verspreid, maar de stichting staat open voor het gebruik van andere ereaders. Ze kozen de Kindle vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de beschikbaarheid van ebooks en de wereldwijde draadloze dekking. Het belangrijkste motief van Worldreader.org om ereaders te gaan verspreiden is de prijsstelling. Ebooks zouden tot een derde goedkoper kunnen zijn dan gedrukte boeken.

De Kindle’s worden niet gratis uitgedeeld. Worldreader.org werkt met donaties om de prijs van de Kindle naar beneden te brengen. Vervolgens kunnen lokale overheden de apparaten met een flinke korting kopen. De stichting hoopt niet alleen dat door hun initiatief de geletterdheid in onderontwikkelde landen omhoog kan gaan. Door de ereaders niet weg te geven maar te verkopen, verwachten ze dat met behulp van marktwerking hun initiatief een duurzaam effect zal hebben op de lokale economie.

(Via: Geek.com.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in