‘Digitaal lezen kan leiden tot kloof’

0

De snelle opkomst van ebooks kan leiden tot een ‘leeskloof’, doordat zij die de nieuwe technologie niet kunnen aanschaffen achterblijven. Volgens de Amerikaanse schrijfster Marita Golden lopen gemeenschappen die nu al achterlopen op het gebied van geletterdheid met name gevaar, omdat zij slechte toegang hebben tot nieuwe technologieën.

“Mijn grootste zorg is dat technologie de bestaande kloof alleen maar zal verbreden”, vertelde ze persbureau Reuters. “Het zal niet slechts een digitale kloof zijn, maar ook een leeskloof, wanneer lezen een activiteit wordt die afhankelijk is van technologie. ”

Golden is vooral bezorgd over de Afro-Amerikaanse gemeenschappen in haar land. Daar hebben veel studenten nu al een achterstand op hun blanke leeftijdsgenoten. In haar nieuwe boek ‘The Word’ laat Golden Afro-Amerikaanse schrijvers aan het woord over hoe lezen hun wereld vorm gegeven heeft. Zo vertelde Pulitzerprijswinnaar Edward P. Jones dat “lezen en schrijven de funderingen zijn om een beter persoon te worden en een beter leven te krijgen.”

In die zin is digitaal lezen zowel een vloek als een zegen als het gaat om geletterdheid, stelde Golden. “Sommige lezers die geïntimideerd worden door de dikte van een traditioneel boek lezen enthousiast op een ereader.” Daarbij komt dat Afro-Amerikanen over relatief veel smartphones en BlackBerries beschikken, zodat er zeker mogelijkheden voor digitaal lezen zijn.

Het probleem is volgens Golden echter dat je daarop zowel games als boeken kunt downloaden, en niet bekend is wat mensen ermee zullen gaan doen. Ze vindt daarom dat schrijvers zoals zijzelf de basis van het lezen dienen te benadrukken, of dat nu op een Kindle of welke andere manier ook maar is.

“Ik denk dat degenen onder ons die gepassioneerd zijn door lezen en schrijven in het licht van technologische veranderingen en dit hardnekkige probleem zich in moeten zetten voor het basale belang van lezen en schrijven.”

(Via: Reuters.)

Vorig artikelApple’s iOS moeizaam overweg met web-apps
Volgend artikelGSM-operator Orange komt met e-book app voor Android

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in