Amazon haalt ebookprijzen naar beneden

0

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie begon zopas een rechtszaak tegen Apple en vijf grote uitgevers, die geheime afspraken gemaakt zouden hebben om ebookprijzen kunstmatig hoger te houden. Amazon lacht in zijn vuistje, en verlaagt de eigen ebookprijzen. De traditionele boekenwereld vreest grote gevolgen.

Meteen nadat de Amerikaanse overheid de aanklacht tegen Apple en de vijf betrokken uitgevers bekendmaakte, kondigde Amazon aan de ebookprijzen te gaan verlagen van zo’n 14,99 dollar naar 9,99 dollar.

Op die manier zal een rechtszaak die bedoeld was om een mogelijke monopoliepositie van Apple te voorkomen uiteindelijk uitdraaien op een echt monopolie voor Amazon, zo beweren tal van uitgevers en boekverkopers.

Ook de traditionele boekhandelaars houden hun adem in. Zij vrezen dat de prijskloof tussen fysieke boeken en Kindle-ebooks zo groot zal worden dat ze hun nu al soms schamele marktaandeel helemaal gaan verliezen. Volgens analisten zal ook een grote boekhandelsketen als Barnes & Noble in de klappen delen.

‘Amazon moet ongelooflijk blij geweest zijn met de aanklacht tegen Apple. Het kon niet beter uitdraaien voor hen’, zegt uitgeefanalist Michael Norris. ‘Maar om een gezonde business te verkrijgen, zijn er veel retailers nodig die allemaal een aandeel hebben in ebooks.’

(Via: The New York Times)

Vorig artikelKobo komt voor de zomer met self-publishing platform
Volgend artikelFrankenstein herleeft in interactieve ebook-app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in