Franse uitgevers akkoord over centraal ebookaanbod

0

Na vele discussies zijn Franse uitgevers overeengekomen hun aanbod van ebooks aan elkaar te koppelen. Tot nu toe hadden de grote uitgevers ieder hun eigen platform waarop ze ebooks aanboden. Die houden ze, maar boekverkopers krijgen de mogelijkheid het aanbod van die platformen op een eigen site te combineren.

Aan het begin van dit jaar riepen Franse boekhandelaren op om te komen tot een centraal aanbod van ebooks. Ook de Franse overheid sprak de voorkeur uit voor een centraal platform. Lange tijd zag het er echter naar uit dat de Franse uitgevers zelf sterk genoeg dachten te staan tegen de concurrentie van buiten de landsgrenzen.

Met de komst van de iPad en de aankondiging van Google Editions lijkt het erop dat de uitgevers toch zijn gezwicht voor de druk. Er komt de komende maanden een nieuwe structuur voor de verkoop van ebooks, waarmee boekhandelaren op hun eigen website een catalogus van alle beschikbare ebooks kunnen aanbieden, waardoor consumenten met een enkel winkelwagentje centrale toegang hebben tot het aanbod van alle grote Franse uitgevers.

Tot voor kort bestond er veel onenigheid tussen grote Franse uitgevers als Gallimard, Éditis en Hachette. Ze waren er vooral bang voor dat een van de uitgevers een betere positie zou krijgen dan de andere. De uitgevers zien nu in dat ze toch zullen moeten gaan samenwerken als ze zich staande willen houden tegen nieuwkomers als Google of Apple. Verder geeft de nieuwste stap een signaal richting de overheid dat de uitgevers de nieuwe ontwikkelingen niet willen tegenhouden. Volgens veel uitgevers zou de overheid nu over de brug moeten komen met maatregelen als een vaste boekenprijs voor ebooks en een laag BTW-tarief.

(Via: The Bookseller en Le Figaro.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in