Lichte daling in ebookverkopen VS

0

Volgens de cijfers van de Amerikaanse Vereniging van Uitgevers (AAP) is de omzet van ebooks in april iets teruggelopen ten opzichte van maart. Wel is er nog steeds een forse stijging te zien in vergelijking met 2009. Over de eerste vier maanden van 2010 lag de verkoop van ebooks 217 procent hoger dan verleden jaar.

De AAP komt maandelijks met cijfers over de verkoop van gedrukte boeken, audiobooks en ebooks in de VS. Vrijwel alle grote uitgevers in de VS zijn aangesloten bij deze vereniging. In maart 2010 werd er door de uitgevers voor 28,5 miljoen dollar aan ebooks verkocht, in april ligt dat bedrag op 27,4 miljoen dollar, een stijging van 127,4 procent in vergelijking met april 2009.

De totale boekverkopen gingen ook omhoog ten opzichte van vorig jaar, naar 629,8 miljoen dollar in april. Over 2010 bracht de boekverkoop tot nu toe 11,8 procent meer op dan in 2009. Vooral de hardcover boeken voor volwassenen lieten in april een grote groei zien ten opzichte van vorig jaar. In die productgroep lagen de boekverkopen op 142,9 miljoen dollar, wat een groei van 49,2 procent betekent.

De lichte daling van de ebookverkopen in de VS ten opzichte van maart is redelijk opmerkelijk te noemen. In april kwam immers de iBookstore van Apple beschikbaar en volgens de eerste signalen van uitgevers liep de verkoop van ebooks via dat kanaal behoorlijk goed. Dat kan betekenen dat de verkoop van ebooks via andere kanalen teruggelopen is, of dat het aandeel van de iBookstore in april in elk geval nog erg beperkt was. Een andere mogelijkheid is nog dat de gemiddelde prijs van de verkochte ebooks is gedaald, aangezien de cijfers van de AAP gaan over omzet en niets zeggen over harde aantallen ebooks.

(Via AAP.)

Vorig artikelBebook Neo verschijnt in Alice in Wonderland-editie
Volgend artikelExclusief interview met Heleen van Royen
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in