Digitaal lezen groeit snel in Nederland

0

Volgens onderzoeksbureau Intomart GfK neemt digitaal lezen snel toe in Nederland door de sterke groei van het aantal verkochte smartphones en tablets. In 2010 had nog 1 procent van de Nederlandse huishoudens een tablet, nu is dat al gestegen naar 6 procent. Het percentage smartphonebezitters steeg van 23 procent naar 38 procent.

Algemeen directeur van GfK, Leendert van Meerem, presenteerde de resultaten van een onderzoek naar trends in digitaal lezen op het Mediafacts Nationaal Uitgeefcongres, dat zich met name richt op uitgevers van tijdschriften en kranten. Volgens van Meerem worden zowel smartphones als tablets gebruikt om digitale kranten en tijdschriften op te lezen. Wel valt op dat vooral krantenlezers hun dagblad ook in digitale vorm lezen, bij tijdschriften is het percentage digitale lezers lager.

Van de onderzochte groep van 850 mensen leest 86 procent een papieren krant. 67 procent leest de website van de krant en 36 procent de digitale versie. Uit het onderzoek blijkt verder dat 18 procent de krant op een iPhone leest en 4 procent op een iPad. Vooral jonge mensen lezen digitale edities van kranten.

83 procent van de deelnemers aan het onderzoek leest zijn tijdschriften in papieren vorm. 37 procent leest ook de internetsite van een tijdschrift en 18 procent de digitale versie van een magazine. Het onderzoek richtte zich niet op het lezen van ebooks, wel wist GfK te melden dat 45 procent van de tabletbezitters digitale boeken op het apparaat leest.

(Via Boekblad.)

Vorig artikelPwC : ‘Digitaal uitgeven levert magazine-uitgevers meer op dan krantenuitgevers’
Volgend artikelKindle Store overspoeld met spam-ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in