Kindle Store overspoeld met spam-ebooks

0

Spammers hebben hun weg gevonden naar de online boekwinkel van Amazon. Volgens een bericht van persbureau Reuters zijn steeds meer van de duizenden boeken die maandelijks via Amazon gepubliceerd worden niet handgeschreven maar automatisch samengesteld met behulp van software. Een groot probleem voor Amazon, want hiermee komt de sterke positie van Amazon als uitgeefplatform mogelijk in gevaar.

De ebooks die spammers in grote aantallen via Amazon publiceren, worden samengesteld uit zogenaamde Private Label Rights-artikelen – informatie die online voor een laag bedrag gekocht kan worden. De tekst van die artikelen wordt gebundeld in ebooks die voor een klein bedrag (vaak onder de dollar) op Amazon als ebooks worden verkocht. Zo komen ze naast boeken te staan die er op een traditionele manier beland zijn, waardoor het lezers meer moeite kost om interessante boeken te vinden.

Amazon betaalt auteurs een groot percentage van de opbrengsten van een ebook. Aan het publiceren van een ebook op Amazon zijn geen kosten verbonden, waardoor spammers relatief makkelijk beloond worden voor hun daden. Traditionele uitgevers en auteurs vinden dan ook dat Amazon meer werk moet maken van kwaliteitscontrole. Volgens James McQuivey, analist bij Forrester Research, zal Amazon dit waarschijnlijk ook snel gaan doen. “De inzendingen voor de Kindle Singles worden al gecontroleerd, nadat het bedrijf merkte hoe snel de kwaliteit van self-publishing daalde.” McQuivey denkt dat Amazon ook meer zou kunnen inzetten op sociale functies om de kwaliteit te bewaken.

Een woordvoerder van Amazon meldde aan Reuters dat er momenteel al gecontroleerd wordt op verschillende edities van eenzelfde boek. Deze dubbele werken worden er uit gehaald. Of er ook nog andere maatregelen komen om de kwaliteit van de ebooks op het platform te verbeteren kon deze woordvoerder niet zeggen.

Behalve het gebruik van software om ebooks automatisch samen te stellen, letten spammers ook steeds meer op welke boeken populair zijn. Deze boeken kopiëren ze dan om het onder een iets andere titel en met een andere cover opnieuw te publiceren. Door dit op grote schaal te doen kunnen spammers zonder veel moeite een aardig bedrag bij elkaar sprokkelen.

(Via Reuters.)

Vorig artikelDigitaal lezen groeit snel in Nederland
Volgend artikel#modernespreekwoorden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in