Kunstwerken bekijken in Open Culture-app van Europeana

0

iPad-bezitters kunnen sinds een paar dagen gratis de nieuwe Open Culture-app van Europeana downloaden. In de app kun je 350.000 schilderijen, plattegronden, tekeningen en andere afbeeldingen afkomstig uit de collecties van zes vooraanstaande instituten bekijken.

Europeana is een digitale bibliotheek die als doel heeft om het cultureel erfgoed van Europese bibliotheken, musea en archieven te ontsluiten voor een breed publiek. Bij de lancering van de site in 2008 telde de digitale collectie ruim twee miljoen items, waaronder niet alleen klassieke werken, maar ook moderne cultuuruitingen.

Via de onlangs geïntroduceerde Open Culture-app wil Europeana het tabletbezitters eenvoudiger maken om te genieten van kunstwerken uit de collecties van zes instituten, waaronder het Rijksmuseum. De iPad app is gratis te downloaden in de App Store.

Europeana-directeur Jill Cousins over de app:

“We’re really pleased to launch the first ever Europeana app. By downloading Europeana Open Culture, more people can now explore, share and have fun with Europe’s cultural heritage. It’s only a small snapshot of the whole of Europeana’s collections but small is beautiful. We’re enthusiastic and excited about the ‘Connect’ feature which you can use to link images to articles elsewhere on the web, or to content in Wikipedia. And for the first time, you can make your own comments on the individual images.”

Wie de app na installatie opent krijgt meerdere ingangen tot de content. Wie lekker wil bladeren kan kiezen voor de opties Maps and Plans, Treasures of Art, Treasures of the Past, Treasures of Nature en Images of the Past:

Open Culture screenshot

Na het aantikken van een van deze ingangen krijg je direct een overzicht te zien met thumbnailafbeeldingen van kunstwerken waarop je eenvoudig kunt doorklikken om het werk op groter formaat te bekijken. Het is daarbij ook mogelijk om door te klikken naar het archief waar het kunstwerk gecatalogiseerd is.

Het is ook mogelijk om op trefwoord te zoeken. Op die manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig in kaart brengen welke schilderijen er van jouw stad of dorp beschikbaar zijn, of hoe bepaalde thema’s in de loop van de eeuwen zijn vastgelegd door kunstenaars. Dat maakt de app tot een interessant instrument voor kunsthistorici, of gewoon ter voorbereiding op een museumbezoek.

Bijzonder is dat afbeeldingen uit de app vrij te gebruiken zijn en gedeeld mogen worden. Op die manier wil Europeana stimuleren dat er nieuwe creativiteit kan ontstaan uit ons gemeenschappelijk erfgoed.

Downloaden: Europeana Open Culture voor iPad (gratis)

Vorig artikelDuitse Tolino lijkt een succes
Volgend artikelBarnes & Noble wil af van Nook-tablets

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in