Review: Shortcovers geeft veel keuze in ebooks

0

Shortcovers is de ereader applicatie voor de iPhone en iPod Touch van het Canadese bedrijf Shortcovers. Het is een zeer lichte app waarmee je snel je ebooks kunt lezen. Hoewel de bediening niet helemaal intuïtief is, kun je wel snel uitvinden hoe het werkt en daarna een prima leeservaring hebben.

Eerste indruk
De eerste keer dat ik Shortcovers opende, vond ik het redelijk lang duren voordat de applicatie opstartte. Vervolgens kwam ik terecht in een menu dat ik niet kende: “I’m reading”. Het vervelende van bedrijven die zelf hun eigen titels gaan verzinnen, is dat de gebruiker in de war raakt en niet begrijpt waar hij precies zit. Het is alsof je op een website ineens een flatgebouw gaat gebruiken als homeknop in plaats van een huisje. Dat is ook precies de reden waarom er standaarden zijn op het gebied van webdesign en die dienen mijns inziens dan ook te gelden voor een ereader applicatie. I’m reading kun je dus vergelijken met Bibliotheek of, omdat het een Engelstalige applicatie is, Library.

Als je eenmaal een ebook hebt uitgekozen om te lezen, moet je twee keer tappen om op de eerste pagina van het ebook te komen. De pagina tussen de bibliotheek en de eerste pagina is er een met de titel en de hoofdstukindeling. Dat is handig, want als je verder bent in het ebook, kun je op het hoofdstuk klikken waar je bent gebleven.

Als je eenmaal een ebook aan het lezen bent, kun je door op het midden van het scherm te tappen het menu openen. In het menu zitten een aantal functies die erg handig zijn, zoals het aanpassen van lettertype, -grootte en -kleur en de achtergrondkleur. Het kleinste lettertje is nog steeds goed te lezen zonder bril. Het lettertype bestaat uit zes verschillende fonts, drie schreefloos en drie met schreef. De lorem ipsum tekst aan de hand waarvan je grootte, kleur en font kan bekijken is vervangen door een citaat van Shakespeare, wat ik zeer origineel vindt. Ook de uitlijning kan aangepast worden: links of blok. Rechts uitlijnen is niet mogelijk.

Je kunt op verschillende manieren de pagina omslaan. Door middel van swipen (vegen) of tappen.
Shortcovers geeft de mogelijkheid om een bladzijde te laten omdraaien als een dubbeltje, om te krullen of te verschuiven zoals een diashow.

De applicatie biedt de mogelijkheid om kleur aan te passen aan een aantal thema’s zoals bijvoorbeeld Delft blue, Light Sepia en Green tea. Deze thema’s geven zowel achtergrond kleur als tekstkleur. Je kunt niet onderling wisselen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk de letterkleur van Light Sepia toe te passen op de achtergrondkleur van Delft blue. Er is ook een nachtversie aanwezig: zwarte achtergrond, witte letters. Witte letters zijn echter zeer vermoeiend voor de ogen, mijns inziens en ik had graag gezien dat ik het zelf kon aanpassen.

Je kunt zoeken in verschillende ebook winkels, zoals Simon en Schuster, Random House en Harlequin. Het zoeken gebeurt vrij standaard. Onder de tabjes Featured en Popular, vind je de door Shortcovers zelf geselecteerde aanbevolen ebooks en de populairste downloads. Sommige ebooks, die wel getoond worden, zijn niet beschikbaar zijn in Nederland. Zoals bijvoorbeeld Outliers van Malcolm Gladwell. Dat is wel een nadeel: je wilt een ebook lezen, maar dan is die niet beschikbaar.

Onder het kopje More… zijn verschillende thema’s ondergebracht waarop gezocht kan worden. Zo zijn er ebooks die verfilmd zijn, zoals Pride and Prejudice en The three musketeers, maar Harlequin en Free Horror. Dit vergemakkelijkt het zoeken aanzienlijk.

Leeservaring
In het begin had ik wat moeite met het begrijpen van een aantal features van de applicatie omdat ze niet echt intuïtief zijn. Maar als je die hindernis eenmaal overwonnen hebt, is de leeservaring best aangenaam. Zelfs het kleinste lettertype is nog goed te lezen en de achtergrondkleuren in de dagstand zijn prettig voor de ogen. Een woord van waarschuwing is wel geboden bij de spacing: zet hem niet op de kleinste afstand, want dan lijkt het alsof de zinnen door elkaar heen gaan lopen.

Hoewel ik dus niet kan kiezen voor mijn favoriete combinatie in de nachtstand: zwarte achtergrond, rode letters, is ook ’s avonds lezen geen straf met Shortcovers. De witte letters gaan na een tijdje in het donker lezen wel voor mijn ogen dansen, helaas. Met rode letters is het toch een stuk prettiger voor mijn ogen.

Het prettigste van lezen met Shortcovers is dat je tijdens het lezen de instellingen heel snel kunt aanpassen. Je hoeft niet eerst naar de bibliotheek, een tapje op het midden van je scherm en het menu verschijnt zodat je snel kunt aanpassen en weer terug naar het lezen. En als je om de een of andere reden moet stoppen met lezen, dan kun je op het plusje drukken in het menu en er wordt een bladwijzer aan je pagina toegevoegd, zodat je snel weer terug kunt naar waar je gebleven was.

Conclusie
Ondanks dat ik toch wat nadelen tegenkom, zoals in het begin niet intuïtieve navigatie in het ebook en de onmogelijkheid om eigen tekst en achtergrondkleur te combineren, geeft Shortcovers een aangename leeservaring en een veelheid aan ebooks om uit te kiezen. De aanwezige ebooks zijn zowel gratis als betaald en een keer in de week is er een gratis ebook waarvoor je normaal gesproken moet betalen. En hoewel er toch wat dingetjes zijn waar wat op aan te merken valt, zoals het aanwezig zijn van ebooks die regiogebonden zijn, laat ik deze ereader applicatie toch op mijn iPod Touch staan: de keuze is reuze.

Demo filmpje
In dit filmpje wordt getoond hoe Shortcovers werkt. De categoriekeuze bij Featured en Popular blijft bij mij echter leeg. Ik vermoed dat je in Nederland alleen ebooks kunt zien en geen genre verdeling.

Vorig artikelKindle ereader binnenkort in Groot Britannië te koop
Volgend artikelPrijs BeBook nog te hoog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in