Onderzoek: Waarom hinkt Nederlandse ebookmarkt achterop?

0

Het (legale) aanbod van ebooks loopt in Nederland flink achter op dat van de VS en veel andere Europese landen. De Nederlandse overheid ging na wat de oorzaken zijn van dit achterblijven.

Volgens het onderzoeksrapport van de overheid zijn er een aantal knelpunten die ervoor zorgen dat de ebookmarkt in Nederland achterblijft op die van bijvoorbeeld de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

De voornaamste drempel is de gebrekkige beschikbaarheid van ebooks. Vrijwel alle nieuwe titels komen in ebookvorm op de markt, zonder al te veel moeilijkheden met betrekking tot de exploitatierechten. Maar het grootste deel van de backlist – oudere titels die niet langer actief geëxploiteerd worden – is daarentegen amper digitaal verkrijgbaar, en hierbij heerst vaak wel onduidelijkheid over wie de rechten bezit.

Wat met betrekking tot het legale aanbod nog naar voren komt in het rapport, is de verpletterende positie van Bol.com op de Nederlandse ebookmarkt. Het is algemeen geweten dat Bol.com marktleider is, maar toch is het opmerkelijk om vast te stellen dat 80 tot 90 procent van de digitale lezers wel eens een ebook aangekocht heeft bij Bol.com, en dat 71 procent deze webshop het vaakst hanteert om ebooks te kopen.

Een ander knelpunt is de beperkte omvang van het Nederlandse taalgebied. In tegenstelling tot een Engels, Duits, Frans of Spaans boek, rendeert het vaak niet om een ouder Nederlandstalig boek te digitaliseren. Ook de DRM-beveiligingen en het hoge prijzenbeleid rondom ebooks worden vernoemd als belemmeringen.

Een tekort aan een noemenswaardig aanbod zorgt ervoor dat consumenten zich vergrijpen aan illegaal downloaden – bijna het gehele aanbod aan Nederlandstalige ebooks is in het illegale circuit te vinden. Toch wijst het overheidsrapport uit dat 50 procent van de Nederlandse ebooklezers aangeeft digitale boeken te kopen via legale diensten. Daarmee doet de ebookindustrie het beduidend beter dan de muziek-, film- of game-industrie, vermoedelijk vanwege de oudere leeftijd van de doelgroep, aldus de onderzoekers.

Wil je de onderzoeksresultaten in detail bekijken? Klik dan hier voor het volledige dossier in PDF-vorm.

(Via: SEO.nl)

Vorig artikelAanbieding: 2 Zuid-Amerikaanse romans voor € 10
Volgend artikeliPadschool weer aan de slag met papieren schoolboeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in