Prijzenslag rond ebooks in Groot-Brittanië

0

Toen Amazon de Kindle Store twee weken geleden in het Verenigd Koninkrijk opende, kwam het direct met grote kortingen op ebooks. WHSmith, een van de grootste Engelse boekwinkelketens, heeft nu in navolging van Amazon de prijzen van ebooks eveneens fors verlaagd.

WHSmith adverteert momenteel met vijftig procent korting op de hele collectie ebooks en tot 66 procent korting op de top-100 van de categorie fictie. Voor de top-100 van fictie heeft de boekwinkelketen nu prijzen die hoogstens enkele centen boven de prijzen van Amazon liggen. Voor de overige ebooks liggen de prijzen soms boven en soms onder de prijzen van Amazon.

Voor de trilogie van Stieg Larsson betaal je bij WHSmith nu bijvoorbeeld 2,72 pond per boek, bij Amazon.co.uk 2,68 pond. Bij concurrent Waterstones kosten deze titels nog 5,49 pond. De complete trilogie krijg je bij Amazon dus voor in totaal 8,04 pond, oftewel 9,80 euro. Voor het boek Room van Emma Donoghue betaal je bij WHSmith 6,50 pond, bij Amazon kost datzelfde boek 7,01 pond.

Deze prijzenslag laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van het zogenaamde retail model, waarbij een boekwinkel zelf de prijzen van ebooks kan vaststellen. Uitgevers zelf zullen niet te juichen staan bij de lage prijzen van ebooks, voor Amazon is het daarentegen onderdeel van de strategie om zoveel mogelijk klanten naar de eigen boekwinkel te lokken.

Mede vanwege het gevaar van een prijzenslag bedongen een aantal grote Amerikaanse uitgevers daarom al eerder dat ze voor de VS wel zelf de prijzen van ebooks mogen vaststellen. Hierdoor liggen de prijzen van ebooks daar ook een stuk hoger. Met de komst van de iBookstore naar het Verenigd Koninkrijk heeft daar ook het zogenaamde agency model zijn intrede gedaan. Voor de iBookstore bepalen Britse uitgevers de prijzen zelf. Daardoor liggen de ebookprijzen in de iBooks app voor de iPad en iPhone consequent hoger dan de prijzen voor ebooks van Amazon en WHSmith.

Vorig artikelNews Corp komt met speciale tablet-krant
Volgend artikelFranse uitgever experimenteert met uitgeefmodel
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in