Vlaamse ebookverkoop is verdubbeld tegenover 2010, maar blijft beperkt

0

Volgens cijfers van de Vlaamse sectororganisatie Boek.be en de marktonderzoeker GfK Retail and Technology Benelux steeg de boekenverkoop in Vlaanderen tijdens de eerste helft van 2011 met 2,8% in omzet tot bijna 93 miljoen. De ebookverkoop verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode in 2010, maar neemt nog steeds amper 0,3% van de totale boekenmarkt in beslag.

De Vlamingen lopen nog niet echt storm voor het digitale boek, ook al melden Boek.be en GfK dat de ebookverkoop gedurende de eerste zes maanden van 2011 verdubbeld is ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Met een omzet van om en bij de 250.000 euro neemt het ebook nog altijd maar 0,3% van de Vlaamse boekenmarkt in beslag. De gemiddelde prijs van een ebook bedraagt 13,90 euro, tegenover 13 euro vorig jaar.

Het gedrukte boek doet het in Vlaanderen wel relatief goed, met ‘Dagelijkse kost’ van tv-kok Jeroen Meus als absolute bestseller. Tijdens het eerste half jaar van 2011 constateren Boek.be en GfK een omzetstijging van 2,8%. Daarmee doet Vlaanderen beter dan de omringende landen: in Nederland daalde de omzet tijdens het eerste half jaar met 3%. Ook in Duitsland (-1,3%) en Spanje (-5%) ging de boekenverkoop erop achteruit. In Frankrijk en Italië steeg de omzet lichtjes, met respectievelijk 0,5% en 0,7%. De afzet – het aantal exemplaren dat verkocht werd – daalde dan weer wel in Vlaanderen, met 1,9%. De reden hiervoor is dat er steeds meer duurdere boeken verkocht worden.

Een andere opmerkelijke tendens in Vlaanderen, is de spectaculaire toename van de boekenverkoop via webshops zoals Proxis-Azur, Fnac.be, Cosmox, Bol.com, De Standaardshop.be en Nieuwsbladshop.be. 7% van de verkochte boeken werd via een internetwinkel aangeschaft. De online verkoop verdubbelde bijna tegenover 2010. Daarnaast zijn entertainment stores – waaronder ook enkele speelgoedketens – belangrijke marktkanalen. Grootwarenhuizen verkopen steeds minder boeken, terwijl het aandeel van de boekhandels opnieuw stijgt in Vlaanderen.

Hier kan je het rapport van GfK in detail bekijken.

(Via: Boekenvak.be)

Vorig artikelUitgeverijen gaan samen op zoek naar nieuwe uitgeefmodellen
Volgend artikelOude boeken uit collectie Koninklijke Bibliotheek digitaal beschikbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in