Uit een onderzoek van IViR en CentERdata blijkt dat 6,3 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar een of meer boeken uit illegale bron heeft gedownload. 7,8 procent heeft de laatste twaalf maanden voor een of meer ebooks betaald. Het onderzoek is onder meer gefinancierd door het Ministerie van OCW, providers Ziggo, KPN en Xs4all en de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).
Het onderzoek richtte zich met name op filesharing van games, muziek, films en boeken. Gekeken werd onder meer naar de populariteit van illegaal downloaden onder de verschillende leeftijdscategorieën. Daarbij vielen ebooks uit de toon bij de andere media. Anders dan voor muziek, films en series en games neemt de populariteit van het illegale aanbod tot 54 jaar nauwelijks af met de leeftijd. Pas boven de 55 jaar neemt het downloaden uit illegale bron af.
In totaal downloadde dus 6,3 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar een of meer ebooks uit illegale bron. Dat is exact evenveel als games. Films en muziek werden meer uit illegale bron binnengehaald, respectievelijk 18,3 en 21,7 procent.
Mensen die wel eens een bestand uit illegale bron downloaden bleken ook vaker wel eens te betalen voor digitale content. Het onderzoeksrapport hierover: “Met name bij het betaald downloaden en streamen uit legale bron zijn de verschillen groot: respondenten die nog nooit downloadden uit illegale bron, maken nauwelijks gebruik van het betaalde online aanbod.” Downloaden uit illegale bron en de legale consumptie van muziek, films, series, games en boeken gaan dus hand in hand, zo concluderen de onderzoekers.
Betalingsbereidheid
In het onderzoek werd ook gevraagd aan de respondenten om voor hun laatste download uit illegale bron aan te geven wat zij maximaal over zouden hebben voor het product op een fysieke drager dan wel in digitale vorm. Bij ebooks ligt de maximale betalingsbereidheid op 7,81 euro, tegen 17,71 euro voor papieren boeken. 68 procent van de illegale downloaders heeft belangstelling voor een betaalde variant tegen deze prijs, wanneer het boek in kwestie niet illegaal te downloaden zou zijn. Iets minder dan een derde heeft dan dus geen belangstelling meer voor het boek in kwestie.
De onderzoekers vroegen ook naar de belangstelling voor het lenen van ebooks. Ongeveer een derde van de deelnemers heeft in beginsel belangstelling en
is bereid te betalen voor het lenen van digitale boeken. De maximale prijs die ze voor een jaarabonnement op het lenen van ebooks over zouden hebben is 30,11 euro wanneer dit via de bibliotheek zou gaan, en 33,07 euro wanneer dit via een commerciële partij zou gaan. Een los boek lenen zou via de bibliotheek maximaal 2,07 euro mogen kosten, tegen 2,48 euro bij de boekhandel.
De beschikbaarheid en prijsstelling van ebooks kwamen eveneens aan bod. De deelnemers aan het onderzoek beoordeelden gedrukte boeken het beste als het gaat om beschikbaarheid en prijsstelling. Toch scoorden ebooks niet zo slecht als je zou kunnen verwachten. 41,1 procent is van mening dat ebooks goed beschikbaar zijn. 40,7 procent beoordeelt de huidige prijsstelling als goed.
Het volledige rapport is te downloaden via Tweakers (PDF).