In het jaar 2000 voorspelde Microsoft de opkomst van het ebook en de ereader, om deze voorspellingen al in 2001 weer van de website af te halen. Wat is er bewaarheid geworden van deze voorspellingen? Dankzij Wayback Machine en @DigiBieb, die erover tweette, kunnen we deze voorspellingen nog terughalen.
Net na de milleniumwisseling debuteert Microsoft Reader met ClearType. Dat was aanleiding voor het bedrijf uit Redmond om een aantal interessante voorspellingen te doen met betrekking tot het ebook, welke hieronder zijn weergegeven. Tussendoor bekijken we wat er van de voorspellingen terecht is gekomen.
In 2000 verschijnen elektronische schoolboeken die de rugtassen van schoolkinderen lichter moeten maken.
Anno 2009 klagen ouders nog altijd over de zware schooltas van hun kinderen, zoals blijkt uit het voorwoord van E-books Handboek 2010 van Michiel Hatenboer. De ereader is nog niet doorgedrongen tot de onderwijssector.
In 2002 bieden PC’s en ereaderapparaten displays die bijna zo scherp zijn als papier. De oorspronkelijke 200 dpi resolutie is verbeterd met behulp van ClearType. ClearType zorgt ervoor dat letters helderder worden weergegeven op meerdere displays.
In 2002 zijn er geen PC’s met eInk schermen. De eerste verschijnt waarschijnlijk pas eind 2009, als de PixelQi schermen beschikbaar komen. eInk bestaat al wel sinds 1997. Toen werd het bedrijf opgericht. In 2005 kwam de Sony Librié als een van de vroegste ereaders met een eInk display.
In 2003 wegen ereaders minder dan 450 gram, hebben een batterijduur van 8 uur en kosten nog minder dan $99.
De goedkoopste ereader kost anno 2009 nog altijd geen $99. Deze zijn eerder te koop voor $199 (ongeveer €135). De eerste ereader in dit millenium was de Sony Librié die in 2005 uitgebracht werd. Dit was een 6 inch ereader die alleen ebooks in .txt formaat kon lezen. Het scherm kon vier grijswaarden weergeven. Het apparaat weegt 300 gram. De Librié draait op 3 AAA-batterijen. Door gebruik van het eInk scherm zullen de batterijen waarschijnlijk wel langer meegegaan zijn dan 8 uur. Maar dit apparaatje was er pas in 2005, niet in 2003, zoals Microsoft voorspelde. De originele prijs: zo’n $390.
Tablet-pc’s worden voor het eerst gelanceerd in 2004. Ebooks lezen, handschriftherkenning en krachtige computer applicaties zien het levenslicht.
De eerste tablet-pc is de Newton van Apple. Deze tablet zag het levenslicht in 1993. Het had een primitieve vorm van handschriftherkenning, maar die werkte niet goed. Daarbij was het apparaat veel te duur: er moest $1000 voor betaald worden. Ook was synchronisatie met de pc een lastig karwei. Het was eveneens mogelijk om software te ontwikkelen voor de Newton tablet. Dat ging middels het NewtonScript. In eerste instantie moest daar ook $1000 voor betaald worden, later werd het gratis. In 1997 werd de productie van het apparaat stopgezet. Dat kwam mede door de ontwikkeling van PalmOS, dat op synchronisatie en handschriftherkenning veel beter scoorde.
De verkoop van ebooks, ePapers en eMagazines loopt op tot $1 miljard in 2005.
De statistieken laten zien dat er in 2005 slechts voor $11 miljoen ebooks verkocht werden, met een gemiddelde prijs van 11 dollar per ebook. Ten opzichte van 2004 was dit een groei van 23%. Er werden een kleine 5000 ebooks gepubliceerd dat jaar. Deze cijfers gaan alleen over de Verenigde Staten.
In 2006 worden steeds meer ebook kraampjes opgericht die ebooks en tijdschriften aanbieden bij traditionele boekwinkels, kiosken, vliegtuigen en zelfs tijdens de vlucht.
Barnes & Noble, de ANWB-winkels, Dixons, Best Buy, Selexyz, Libris en Blz. en anderen bieden pas sinds ongeveer een jaar ereaders te koop aan in hun winkels. Ebooks kunnen nog altijd alleen maar online gekocht worden. De kraampjes zijn nog niet gesignaleerd. Ook de boekwinkel als tankstation is nog geen werkelijkheid geworden.
Tussen 2007 en 2009 beginnen ebooks meer te verkopen dan hun papieren equivalenten in verschillende categorieën. De prijzen zijn lager, maar verkopen liggen hoger.
Op dit moment maakt de verkoop van ebooks slechts een klein deel van de gehele boekenverkoop uit. De prijzen zijn wel lager, zo’n 20%. De Nederlandse boekenbranche is er echter nog steeds niet uit welk verdienmodel er aan ebooks gehangen zou moeten worden.
In 2010 weegt een ereader nog maar 225 gram, heeft een batterijduur van 24 uur en kunnen meer dan een miljoen ebooks opslaan.
De lichtste ereader is de Cybook Opus, die zo’n 150 gram weegt. De meeste batterijen hebben een duur van ongeveer 2 weken. Het miljoen ebooks per ereader is nog niet gehaald. Veel ereaders kunnen uitgebreid worden met een SD card, waarmee het aantal ebooks per ereader kan worden opgeschroefd.
De strijd tussen ebook en p-boek is heftig in 2012: er wordt geadverteerd met slogans als “Real Books from Real Trees for Real People”.
De strijd tussen het ebook en het papieren boek is er wel. Nog niet zo heftig als de voorspelling doet denken, maar het is natuurlijk nog geen 2012. Vooral uitgevers zijn angstig voor piraterij van ebooks en dat ze daardoor omzet mislopen. De meest gebruikte tactiek is op dit moment de keuze tussen niet uitgeven van een ebook naast papieren boek of pas veel later een elektronische versie op de markt brengen. Er zijn wel uitgevers die zowel ebook als p-boek tegelijkertijd uitgeven, maar dat zijn er niet veel. Maar wat niet is, kan nog komen: het is per slot van rekening nog geen 2012.
In 2015 leggen de grootste technische rivalen hun strijd bij en converteren gezamenlijk de hele “Library of Congress” naar ebookformaat.
Verschillende universiteitsbibliotheken converteren hun boeken al naar ebook formaat. Ook Google scant boeken in sinds 2004 om naar ebooks te converteren. Hier heeft de werkelijkheid de voorspelling ingehaald.
In 2018 publiceert de laatste papieren krant haar laatste papieren uitgave. De kranten verhuizen allemaal naar digitale uitgaven van hun dagblad.
Inmiddels zijn al verschillende kranten gestopt met de papieren versie. In 2008 stopte het Nederlandse Dag met de papieren versie, dit jaar verdween er ook een Londonse gratis krant als papieren uitgave. Of dit een gevolg is van de economische periode waar we ons in bevinden of een gevolg van de opkomst van de epaper is moeilijk in te schatten. Een aantal kranten gaat met de tijd mee, zoals NRC epaper, dat op verschillende ereader platformen verkrijgbaar is.
In 2019 verdwijnt het papieren boek in een niche en blijft enkel populair als cadeau voor de verstokte papierlezer, verzamelaar of als uitgave voor kunst of fotografie.
Er zullen altijd nog mensen zijn voorlopig die niet kunnen wennen aan een boek in digitale vorm. Zij zullen met moeite het geritsel van het omslaan van een pagina, de geur van een nieuw boek en het gewicht van een boek in de hand kunnen loslaten. Deze generatie is in 2019 nog niet verdwenen. Zodra ereaders meer aankunnen op het gebied van kleur en details zullen ook kunst- en fotoboeken op ebookformaat verschijnen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de mogelijkheden die het vooklaat zien, dat video in een ebook integreert op de iPhone en iPod Touch.
In 2020 wordt 90 procent van alle titels elektronisch uitgegeven, naast een papieren vorm. Het woordenboek Meriam Webster refereert bij het woord boek naar een ebook, gelezen op een scherm. De definitie van het woord ‘boek’ verandert naar een substantieel geschreven stuk tekst dat meestal vertoond wordt op een computer of ander persoonlijk apparaat dat daarvoor geschikt is.
De woorden “e-boek” en “e-book” zijn inmiddels al opgenomen in het zogenaamde Groene Boekje. Ook de Dikke van Dale heeft het woord “e-boek” opgenomen in de online editie. De betekenis:
licht, dun draagbaar computertje met extra goed leesbaar scherm, waarin de tekst van een aantal boeken kan worden opgeslagen (afkorting van: elektronisch boek)
(Via: Waybackmachine.)