Europees Parlement voor verlaging BTW-tarief digitale cultuurgoederen

0

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een resolutie over het verlagen van het BTW-tarief op digitale cultuurgoederen. Momenteel vallen onder meer digitale boeken in tegenstelling tot gedrukte boeken in Europa nog onder een hoog BTW-tarief, omdat digitale producten niet als goederen maar als diensten beschouwd worden.

Volgens het Parlement is het van essentieel belang “de lidstaten in staat te stellen ​​een verlaagd btw-tarief toe te passen voor alle culturele goederen en diensten, ongeacht de wijze waarop deze worden aangeleverd, met name in de online omgeving”. Daarom verzoekt het Parlement de Europese Commissie met deze resolutie “onverwijld maatregelen voor te stellen tot modernisering van het belastingbeleid van de EU”.

Het Parlement vindt het “onaanvaardbaar” dat er voor eenzelfde beschermd werk verschillende BTW-tarieven zijn, afhankelijk van hoe iemand het betreffende werk tot zich neemt.

In Nederland en een aantal andere Europese landen is het nu al zo dat digitale producten die op een fysieke drager staan net als papieren boeken wel onder het lage BTW-tarief vallen. Om deze situatie helemaal gelijk te trekken zouden ook producten die online aangeschaft worden onder dit lage tarief moeten vallen.

Eurocommissaris Neelie Kroes, met de digitale agenda in haar portefeuille, liet eerder al weten dat ze vindt dat er een herziening van het BTW-stelsel zou moeten komen voor digitale producten. Met een verlaging van het BTW-tarief zouden ebooks een stuk goedkoper kunnen worden, wat de groei van deze nieuwe markt ten goede zou komen.

(Via: EPP Group.)

Vorig artikelCloud-based ebookplatform Booki.sh nu live
Volgend artikelEuropees Parlement wil btw-verlaging voor digitale content

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in