Europees Parlement wil btw-verlaging voor digitale content

0

Het Europees Parlement wil dat voor content die digitaal verkocht wordt het lagere btw-tarief gaat gelden dat nu alleen voor print geldt. Deze resolutie is vandaag aangenomen door het parlement. Momenteel wordt in de EU voor digitale boeken, kranten en tijdschriften het hoge tarief van 19 procent gehanteerd.

Momenteel betalen consumenten in de EU-lidstaten 6 procent btw voor fysieke boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek terwijl 19 procent btw geldt voor de digitale versies.
In Nederland mogen ebooks momenteel alleen aangeboden worden tegen het lage tarief als de content op een fysieke drager staat zoals een USB-stick of cd-rom. “Een absurde situatie”, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Door offline gunstiger te behandelen dan online, zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie, terwijl dat dé groeimarkt van de komende jaren is. De huidige btw-regels benadelen juist de meest vernieuwende auteurs en uitgevers, die de kansen van het internet willen grijpen om nieuwe lezers te vinden.”

In de aangenomen resolutie wordt gesteld dat EU-landen de vrijheid moeten krijgen om digitale boeken, kranten en tijdschriften onder te brengen in het lage btw-tarief. In een groot aantal landen vallen ebooks al onder dit tarief. Eurocommissaris Neelie Kroes pleitte in oktober tijdens de Frankfurter Buchmesse al voor een lager btw-tarief op digitale content. Zij vindt dat het verschil tussen de btw-tarieven de innovatie belemmert omdat het gebruik van digitale content ontmoedigd wordt. “Wij zijn teleurgesteld in de conservatieve opstelling van een meerderheid van de lidstaten op het groenboek over btw”, aldus Kroes.

(Via: Nu.nl)

Vorig artikelEuropees Parlement voor verlaging BTW-tarief digitale cultuurgoederen
Volgend artikelKookboek van de toekomst: iTunes met recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in