Sony, Apple en Adobe aangeklaagd voor patentschending

0

Sony Creative Software, Apple en Adobe zijn aangeklaagd wegens patentschending inzake het op afstand activeren van software. Het patent dat geschonden is zou misschien nog effect kunnen krijgen op de manier waarop ebooks worden geactiveerd om gelezen te kunnen worden.

Het bedrijf BetaNet heeft afgelopen maandag een aanklacht ingediend tegen 18 bedrijven die het patent schenden. Volgens de aanklacht gaat het om een patent dat in 1993 is verleend aan BetaNet. De titel van het patent is Secure System for Activating Personal Computer Software at Remote Locations. In dit patent is vastgelegd hoe een stuk software kan worden ontsloten door middel van activering op afstand met een code die ingevoerd moet worden.

Neem bijvoorbeeld de proefversie van Adobe Indesign waarmee je ePub bestanden kunt creëren. Die is 30 dagen beschikbaar, daarna moet je een code aanschaffen om het programma beschikbaar te houden. Nadat je de code hebt ingevoerd, wordt dat opgeslagen in een bestandje dat bij het programma hoort. Zo weet het programma dat je na je proefperiode door mag gaan met het gebruik.

Dit lijkt op hoe je een ebook met Adobe DRM activeert: door middel van het invoeren van je Adobe ID in de ebook library van Sony of in Adobe Digital Editions ontsluit je je ebook en kun je het lezen.

DRM kun je zien als een soort schil om het ebookbestand heen. Die schil kun je openen met een activatiecode. Daarmee kom je op de laag onder de schil: het eigenlijke ebookbestand, dat na activatie gelezen kan worden door je ereader.

BetaNet beweert nu dat zij dit patent hebben sinds 22 juni 1993 en klaagt niet alleen Adobe, Apple en Sony aan, maar ook andere grote namen als Microsoft, Eastman Kodak Co, McAfee, Oracle, SAP America en Siemens.

(Via: Loop insight.)

Vorig artikelBright zet ebooks op 3 in gadgets top 25
Volgend artikelEbook.nl verkoopt ebook met watermerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in