eReaders.nl viert 5e verjaardag

0

Op 17 december 2007 om 9 uur ’s ochtends verscheen het eerste bericht op de website eReaders.nl. De site werd opgericht door Wiebe de Jager van Uitgeverij Eburon met als doel om digitaal lezen op de kaart te zetten. Nu, 5 jaar later, blijkt uit de ontwikkelingen dat die missie ruimschoots geslaagd is.

Onze website werd in 2007 in het leven geroepen “met het idee dat uitgevers pas content digitaal beschikbaar zullen maken als er een groep lezers is die overweg kan met die content”. De website begon als webshop en community waarin lezers onder meer terecht konden voor digitale leesapparaten en waar schrijvers hun ebooks konden aanbieden. Inmiddels is eReaders.nl geëvolueerd tot het online kennisplatform over digitaal lezen in de Nederlandstalige markt.

Als redactie van eReaders.nl zijn we blij met het groeiend aantal bezoekers dat onze site weet te vinden voor nieuws, reviews, en een community van ebooklezers. Dat de site en de functie ervan ook door die bezoekers gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de reacties die we geregeld krijgen. We laten daarom ook graag enkele van onze vaste bezoekers aan het woord.

Timo Boezeman, digitaal uitgever bij De Arbeiderspers/A.W. Bruna:

“eReaders.nl is voor mij dé Nederlandse site waar ik vaak als eerste relevante en nieuwswaardige informatie vind over ontwikkelingen in het (internationale) digitaliserende boekenvak. Ze laten heel goed zien hoe je een niche kunt claimen en daarmee een autoriteit kunt worden. Ik gebruik het dan ook veelvuldig als bron voor mijn eigen blog. Ik hoop dan ook dat ze (minstens) de volgende vijf jaar zo doorgaan en boekenvakkers en andere geïnteresseerden blijven informeren over alle veranderingen in een industrie die in no-time van fysiek naar digitaal transformeert.”

Tim Hinterding, sinds 2008 vaste bezoeker van onze site:
“Op het gebied van digitaal lezen onderzoek ik vooral als consument de mogelijkheden en nieuwtjes en die kom ik vaak tegen op eReaders.nl. In discussies – om helderheid te krijgen – kan het er soms stevig aan toe gaan, al vind ik niet dat er op het forum gebashed wordt. Soms ligt het accent van nieuws teveel op een situatie ver buiten Nederland, of wordt er een uitslag gepresenteerd van iets waarvan ik de relevantie niet helemaal snap. Maar over het algemeen: boeiende onderwerpen. Al met al vind ik eReaders een speciale plek in nemen naast andere websites die over digitaal lezen/uitgeven etc. gaan. Heb wel eens op het forum de mogelijkheid geopperd, dat hier beslist iemand op kan promoveren, want deze 5 jaar zijn erg belangrijk geweest in veel opzichten, voor het digitaal lezen.”

Huub van de Pol, directeur van Icontact (Booxtream) en Luisterrijk:
“eReaders.nl geeft de eboek-lezer en -professional beiden een stem. De nieuwsvoorziening is een van de weinige journalistieke media met echte kennis over ebookontwikkelingen en wordt terecht vaak gequote door andere media. De fora bevatten zinvolle tips en tricks voor beginners en gevorderden. De site staat in mijn Nederlandse top 3.”

George Balsing, vaste bezoeker van eReaders.nl:
“Deze site vind ik de vrijplaats, de verzamelplaats van lezers die (ook) graag op een andere wijze lezen. Vanaf het begin ‘lotgenoten’ die nogal verguisd werden door de elitaire leeswereld (geur van papier, geen echte boeken enzo). Verzameling van schenenschoppers, tegen de bestaande orde die zich maar niet wenst aan te passen. Verzameling van hardware ‘gebruikers’ die elkaar prima weet te helpen, bij problemen die nergens anders behandeld worden, vaak ’the last resort’. Voel me er goed thuis, ook als men het niet eens is met mij en ik bijgestuurd moet worden in mijn jeugdig enthousiasme/ongebreidelde boosheid.”

Ontwikkelingen
Het is echt ongelofelijk wat er in vijf jaar tijd allemaal veranderd is. In 2007 was je nog een nerd als je op feestjes vertelde dat je ebooks las. Nu lopen zelfs opa en oma op de camping rond met een ereader. Maar de ontwikkelingen stoppen niet: de ereaderverkopen zijn alweer wat aan het dalen door de stijgende aandacht voor tablets. Hierop is lezen echter een nevenfunctie: het ebook vecht op tablets om aandacht met sociale media, internet en games. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe vormen van uitgeven en lezen. Het zal daarom spannend zijn om te zien hoe het fenomeen ebook zich verder gaat ontwikkelen en welke spelers zich met digitaal lezen gaan bezig houden. We blijven daarvan verslag doen via eReaders.nl!

Oprichter Wiebe de Jager schreef op zijn weblog bij Eburon een uitgebreide terugblik op de eerste 5 jaar. Hij waagt zich aan een voorspelling voor de komende jaren: “Alleen echte boekenwurmen zullen voorlopig blijven zweren bij het ook in daglicht goed leesbare scherm van een ‘echte’ ereader. Voor hen heb ik goed nieuws: ik verwacht dat de prijs van eInk readers de nul euro zal gaan naderen, en het zal niet lang meer duren voordat je als veellezer een eenvoudige ereader cadeau krijgt bij een digitale boekenbundel of bij een nieuw telefoonabonnement.”

Vorig artikelJubileumactie: en de winnaar is …
Volgend artikelWin een Sony Reader Prijzenpakket

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in