Mogelijk sancties Brussel om BTW-verlaging ebooks Frankrijk en Luxemburg

0

De vanaf 1 januari geldende BTW-verlaging op ebooks in Luxemburg en Frankrijk kan binnenkort mogelijk op gevolgen vanuit Brussel rekenen. Volgens een artikel op het Franse Livres-Hebdo is de kans groot dat de Europese Commissie aan het eind van de maand een procedure start tegen Frankrijk vanwege inbreuk op Europese verdragen rondom BTW.

Sinds 1 januari geldt in Luxemburg een tarief van 3 procent BTW op ebooks en in Frankrijk van 7 procent. Volgens de Franse overheid is de verlaging van het BTW-tarief mogelijk vanwege de uitzonderingspositie van het boek als cultuurgoed, die ook in digitale vorm zou gelden.

Website Actualitté meldt dat er op dit moment nog geen sprake is van een procedure vanuit Europa. Wel heeft de Commissie contact opgenomen met Frankrijk over deze zaken. De opvatting van de EC is dat BTW over heel Europa correct en volgens de regels moet worden toegepast. De Franse en Luxemburgse verlaging van het tarief zou een schending van die regels kunnen zijn.

De situatie wordt er echter niet helderder op doordat het Europees Parlement half november heeft ingestemd met een resolutie die de Europese Commissie verzoekt het belastingbeleid te moderniseren en voor ebooks en gedrukte boeken eenzelfde BTW-tarief te hanteren.

Daarnaast kan er ook van de kant van uitgevers een reactie verwacht worden. De Federation of European Publishers (FEP) waarschuwt voor oneerlijke concurrentie: in Duitsland moeten ebooks bijvoorbeeld gelijk beprijsd worden. Apple en Amazon, gevestigd in Luxemburg, hoeven van die prijs maar 3 procent BTW af te dragen, in Duitsland gevestigde verkopers moeten daarentegen 19 procent afdragen waardoor de winst voor die verkopers minder is.

(Via: Buchreport)

Vorig artikelWPG-uitgeverijen lanceren Kinderboeken-app
Volgend artikelKobo voor iPad en iPhone update: integratie met Facebook Timeline

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in