Onlangs werd bekend dat Amazon een patent heeft gekregen op een marktplaats voor de handel in gebruikte digitale producten. Het platform zou een uitbreiding zijn op Amazons eigen omgeving waarin het nu ebooks, audio en video verkoopt. Hoe werkt de tweedehands ebookmarkt die Amazon voor ogen heeft?
Bij papieren boeken is de handel in tweedehands exemplaren populair. Het probleem bij ebooks is dat je er in principe een ongelimiteerd aantal kopieën van kunt maken. Logisch dus dat uitgevers momenteel niet zitten te wachten op een marktplaats voor digitale boeken. Amazon denkt echter de oplossing voor tweedehands ebooks gevonden te hebben.
Het idee achter Amazons patent is dat gebruikers momenteel een bibliotheek van ebooks hebben waar ze voor hebben betaald. Wanneer een gebruiker op een gegeven moment geen interesse meer heeft om een bepaald boek in zijn digitale bibliotheek te hebben staan, zou deze gebruiker het recht om het ebook te lezen kunnen overdragen op een andere Kindle-gebruiker. Amazon wil deze gebruiker met andere gebruikers in contact brengen, die interesse in dit boek hebben. Wanneer een andere gebruiker dit ebook wil overkopen, dan zou het boek in kwestie verdwijnen uit de bibliotheek van de originele koper, en zou het boek overgezet worden naar de bibliotheek van de andere Kindle-gebruiker.
Een succesvolle tweedehands markt voor ebooks kan dus, volgens Amazon, enkel bestaan in een gecontroleerde omgeving, zoals Amazons Kindle-platform waar de ebooks zijn beveiligd tegen ongelimiteerd kopiëren. De vraag is dan echter wel wat de waarde moet zijn van zo’n tweedehands ebook. Want anders dan bij papieren boeken is er in principe geen waardevermindering doordat een boek ouder is of gebruikssporen heeft. En zouden uitgevers nog een deel van de opbrengst moeten krijgen bij de verkoop van zo’n tweedehands-exemplaar? Dat krijgen ze bij tweedehands papieren boeken immers ook niet.
In de patentaanvraag houdt Amazon rekening met het feit dat uitgevers een maximum willen zetten op het aantal keer dat een boek overgedragen kan worden op een andere gebruiker. Dat lijkt een belangrijk punt voor uitgevers. Hetzelfde systeem werkt bijvoorbeeld momenteel bij bibliotheken in de VS, waar uitgevers een maximum stellen aan het aantal keer dat een ebook uitgeleend kan worden. Hierna moeten bibliotheken weer een nieuwe licentie voor het ebook kopen.
Wat vind jij, zou jij je ebooks weer willen kunnen doorverkopen als je ze gelezen hebt? Hoe zou dat dan moeten werken?