Boekwinkels steeds meer digitaal

0

Het heeft even geduurd, maar steeds meer boekwinkels houden zich bezig met digitale ontwikkelingen. Volgens een onderzoek van Boek & Bedrijf hebben bijna alle boekhandels nu een website met webwinkel en biedt 40% van de boekhandels ebooks aan.

Uit het onderzoek, gehouden onder 250 boekwinkels, blijkt dat de boekhandel op grote schaal bezig is te investeren in webfaciliteiten. Maar liefst 92% van de boekhandels heeft een website, dat is 16% meer dan tijdens de vorige meting in 2008. Daarnaast gebruikt 75% van de boekverkopers de website ook als webwinkel voor de verkoop van boeken. Van de boekhandels met een webwinkel biedt de helft een online betaalmogelijkheid zoals iDeal, de overige 50% verstuurt een factuur of geeft de consument de mogelijkheid het boek bij afhalen in de winkel te betalen.

Ook is voor het eerst gemeten wat boekwinkels met ebooks doen. Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment 40% van de boekhandels ebooks aan de consument aanbiedt. Zelfstandige boekhandels wachten over het algemeen langer met de verkoop van digitale boeken. Reden hiervoor is de perceptie bij boekverkopers dat de zelfstandige boekhandel een relatief hoge investering zou moeten maken om ebooks aan te kunnen bieden. Ook wordt de nog geringe beschikbaarheid van digitale boeken genoemd als reden om zich terughoudend op te stellen.

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) is blij met de resultaten van het onderzoek. Ari Doeser, directeur KBb: ”We zijn al een tijd bezig om onze leden te informeren en gunstige voorwaarden te creëren zodat ze makkelijker op de digitale ontwikkelingen in kunnen spelen. Het is dan ook goed om te merken dat de boekhandel zich ook op dit vlak zo actief opstelt. We blijven ons hoe dan ook inspannen om ook de overige boekhandels te overtuigen van de noodzaak van automatisering en digitalisering.” De KBb heeft als belangrijk speerpunt dat boekverkopers het vanzelfsprekende aankooppunt blijven voor het boek, of het nou om de papieren vorm gaat of digitaal.

Dat laatste is natuurlijk logisch vanuit het standpunt van boekwinkels. De vraag is wel of dat ook in het digitale tijdperk nog haalbaar zal zijn. Wat zou de rol kunnen zijn van boekwinkels als in de toekomst wellicht het grootste deel van de boeken in digitale vorm via internet zal worden aangeschaft?

(Via: Boek & Bedrijf.)

Vorig artikelEreaders voor ontwikkelingslanden
Volgend artikelAmazon zet ebook-prijsoorlog op scherp
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in