Groot-Brittannië: Ebookpiraterij is ‘kolossaal’ probleem

0

In Engeland is het aantal gesignaleerde gevallen van ebookpiraterij het afgelopen jaar flink gestegen. Soms verschijnt een illegale versie van een ebook zelfs al op een downloadsite nog voor de officiële publicatie. Volgens bestsellerauteur David Hewson is piraterij er inmiddels ‘kolossaal’. Hij denkt dat het aantal gerapporteerde gevallen nog maar het topje van de ijsberg is.

Ruim een jaar geleden zette de Britse Publishers Association een portal op waar uitgevers op een geautomatiseerde manier websites en providers kunnen verzoeken illegaal materiaal van het web te verwijderen. Vanaf dit ‘Copyright Infringement Portal‘ zijn er alleen dit jaar al meer dan 32.000 van zulke meldingen aan providers en website-eigenaren verstuurd. Op de site is te volgen om hoeveel aantallen het precies gaat en welke bedrijven er goed en slecht reageren op verzoeken om illegaal materiaal te verwijderen.

Misdaadfictie-auteur David Hewson vergelijkt de piraterij met de problemen die de muziekwereld de afgelopen jaren heeft gehad met verspreiders van illegaal materiaal. “Alles wat ik ooit heb uitgegeven is er te vinden. We hebben allemaal gezien wat voor schade het aan de muziekindustrie gedaan heeft. Het zijn geen ‘Robin Hood’-nerds, het is goed georganiseerd. Je kunt het ‘filesharing’ of piraterij noemen, maar het zijn in wezen dieven.”

Piraterij blijkt niet alleen boeken die al op de markt zijn te treffen. Een boek van de Britse auteur Jeffrey Archer dat volgende maand zal uitkomen circuleert nu al op downloadsites.

(Via: Metro.co.uk.)

Vorig artikelDe topmanager speelt 4-4-2
Volgend artikelSony PRS-650 uitgeput in België

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in