Nederlandse gemeenten: digitale bibliotheek moet fysieke boeken vervangen

0

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurt binnenkort een handreiking naar haar leden over de bibliotheek in het digitale tijdperk. Daarin stelt het voor om de fysieke collectie van openbare bibliotheken te vervangen door digitale boeken zodra die beschikbaar zijn, ook als gebruikers daar nog geen behoefte aan hebben. Dit schrijft de directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) in een brief aan de bibliotheken, waarin hij laat weten bezorgd te zijn over dit advies.

De VOB was betrokken bij het opstellen van de binnenkort te verschijnen handreiking voor Nederlandse gemeenten, maar is teleurgesteld over de uiteindelijke inhoud van die handreiking. “Uit de handreiking blijkt dat de VNG haar leden adviseert een beleid voor te staan dat bibliotheken en hun gebruikers zoveel als mogelijk op het
digitale pad stuurt, zelfs al zouden bibliotheken en/of de gebruikers daar geen behoefte aan hebben.”

De VNG zou betrokken wethouders en beleidsmakers adviseren om zoveel mogelijk in te zetten op digitalisering. VOB-directeur Ap de Vries: “De VNG oppert een substitutiebeleid, waarbij zodra de meerderheid van de titels ook digitaal wordt aangeboden en beschikbaar is voor de openbare bibliotheken, de fysieke collectie wel kan worden vervangen. De bibliotheken zouden daarbij een beleid moeten voeren gericht op het bevorderen van digitaal lezen en het ‘fysieke’ lezen moeten ontmoedigen.”

Volgens de VOB-directeur maakt deze houding van de VNG onterecht een onderscheid tussen de digitale en fysieke bibliotheek. Mede in het licht van bezuinigingen op bibliotheeksubsidies vindt hij de voorgestelde route een “zeer zorgwekkende ontwikkeling”. Het bestuur van de VOB zal zich op de situatie beraden en belooft binnenkort met een formele reactie te komen op de plannen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

(Via: De Bibliotheken)

Vorig artikelAmazon gaat James Bond-boeken uitgeven
Volgend artikelBonhoeffer College voert iPad grootschalig in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in