Nieuwe Cybook Opus weegt weinig en leest ePub

0

Bookeen, de maker van de Cybook Gen3 ereader, komt deze zomer met de Cybook Opus, een kleine en lichte ereader die met één hand bediend kan worden. De Opus past volgens Bookeen in de binnenzak en ondersteunt beveiligde pdf en ePub bestanden.

De aankondiging zou eigenlijk gedaan worden tijdens de Digital Book 2009 conferentie in New York, maar Laurent Picard van Bookeen kon door tijdgebrek zijn verhaal, waarin hij de Cybook Opus zou aankondigen, niet afmaken. Het nieuws rond de Cybook Opus werd dus pas bekend nadat de powerpoint presentatie van Picard online was gezet.

Opvolger van de Gen3
De Opus is de opvolger van de populaire Cybook Gen3, die inmiddels in 70 landen verkocht wordt. De Gen3 was voorzien van een 6” scherm en zal middels een firmware update ook ondersteuning gaan bieden aan pdf en ePub formaten. Vooral het laatste formaat lijkt langzamerhand standaard te worden in ebook land, aangezien ebooks reflowable weergegeven kunnen worden, terwijl er toch veel opmaak mogelijk is.

Niet duidelijk is nog wat het schermformaat wordt van de Opus, maar het lijkt om een 5” eInk display te gaan, met een hogere resolutie dan we tot nu toe gewend waren: 200 puntjes per inch. Volgens Bookeen wordt de Opus de kleinste en lichtste commercieel verkrijgbare ereader, met een gewicht van slechts 150 gram.

Bijzonder is dat de Opus is uitgerust met een bewegingssensor, zodat de tekst automatisch meedraait als de ereader wordt gekanteld.

Specificaties
∙ 200 dpi eInk scherm
∙ 1 GB intern geheugen
∙ past in de binnenzak
∙ met één hand te bedienen
∙ ondersteunt Adobe ePub/pdf
∙ 12 fontgrootten
∙ instelbare layout
∙ directory management
∙ bewegingssensor

Het wordt uit de specificaties niet duidelijk of de Opus ook draadloos verbinding kan maken met internet om ebooks en enews te downloaden. De Opus komt naar verwachting in juni op de markt; de prijs is nog niet bekend gemaakt.

Vorig artikelEinde zwart-wit bestaan in zicht: elektronische kleureninkt eind 2010
Volgend artikelKindle misschien snel mondiaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in