‘Het boek verliest terrein op televisie, dvd, games en internet’

0

Nederlandse boekhandels hebben het moeilijk vanwege tegenvallende verkopen. Boekenclub ECI maakte eerder dit jaar bekend dat het de eigen boekwinkels gaat sluiten en onlangs kwam het nieuws dat er bij Selexyz 10 procent van de arbeidsplaatsen verdwijnen. Bol.com-directeur Daniel Ropers pleit in het Financieele Dagblad voor innovatie in het boekenvak, als antwoord op de afkalving van de boekenmarkt.

Het FD meldt dat boekhandelketen Selexyz 44 arbeidsplaatsen zal schrappen, ruim 10 procent van het totaal. “We zien veel minder publiek in de winkelstraten dan voorheen”, zo stelt Matthijs van der Lely – directeur van Selexyz – tegen de krant. Dat zou volgens hem voor een deel te maken kunnen hebben met het strenge winterweer en een tegenvallende Boekenweek.

Ook franchiseketen Plantage Books & More ziet teruglopende verkopen. Bij de 35 winkels liep de omzet in de eerste vier maanden van dit jaar terug met 8%, terwijl een daling van 1% begroot was.

Internetwinkel Bol.com merkt eveneens de bewegingen op de boekenmarkt, maar dan in positieve zin. De boekenomzet van dit bedrijf steeg tot nu toe dit jaar met meer dan 10 procent. Wel wordt volgens Daniel Ropers de totale markt voor boeken kleiner. “Het boek verliest terrein op televisie, dvd, games en internet. Dat gaat nu heel hard en heeft ook ons verrast.”

Ropers vindt dat uitgevers beter in moeten spelen op de veranderende wens van de consument. Het marktaandeel van ebooks ligt nu op 1% in Nederland, maar Ropers denkt dat dit zeker 3 à 5% zou kunnen bedragen als meer titels digitaal beschikbaar zouden zijn.

(Via: Financieele Dagblad.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in