Google stelt 16e en 17e eeuwse boeken full-color beschikbaar

0

Zoekmachine Google heeft in het kader van het Google Books-programma samenwerkingsverbanden gesloten met veel grote bibliotheken in Europa, zoals de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Oxford University Library. Tot nu toe waren de ingescande boeken van deze bibliotheken alleen in zwart-wit doorzoekbaar, maar vanaf nu stelt Google ze full-color beschikbaar, zo meldt het blog van Google Books.

Tot vandaag digitaliseerde Google 150.000 boeken uit de 16e en 17e eeuw, en nog eens 450.000 uit de 18e eeuw. Het bedrijf verwacht er de komende tijd nog honderdduizenden aan toe te voegen, door partnerschappen met andere universiteiten.

Om de leesbaarheid te vergroten, de bestandsgrootte te verkleinen en pagina’s sneller aan lezers te kunnen tonen, haalde Google tot nu toe de kleur uit de ingescande boeken. Onderzoekers en partners hebben er echter bij Google op aangedrongen om de boeken te tonen zoals ze gescand zijn, in full-color dus.

De onderzoekers hebben daarvoor verschillende redenen. Zo zijn de boeken zelf interessante voorwerpen uit boekhistorisch oogpunt. De vorm van boeken is in de loop der tijd veranderd, en er zijn verschillen in bijvoorbeeld papiersoort, inktsoort of typografie. Door ze in full-color te tonen zijn deze verschillen veel beter zichtbaar. Ook kunnen details op deze manier beter onderzocht worden.

Het blog van Google vermeldt enkele voorbeelden, via de zoekmachine kun je zelf op zoek naar veel meer andere oude boeken, nu zichtbaar in hun originele kleuren.

Vorig artikelProef Microsoft, Yindo en HU met cloud-onderwijs
Volgend artikelDigitaal lezen nog niet doorgebroken in Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in