GroenLinks pleit voor laag BTW-tarief op digitale boeken en kranten

0

GroenLinks wil dat ebooks en digitale kranten voortaan onder het lage BTW-tarief van 6 procent vallen. De partij heeft hiertoe een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Het is niet de eerste keer dat de kwestie in de politiek aan de orde wordt gesteld. Eerder gaven diverse bewindspersonen al als reactie dat een verlaging in strijd is met Europese regelgeving. Volgens GroenLinks staan deze regels een verlaging echter niet in de weg.

Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis: “Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog steeds een onderscheid wordt gemaakt tussen papieren en digitale versies van kranten en boeken. Waarom moeten we meer btw betalen over precies hetzelfde product in een andere vorm? Het kabinet lijkt zich niet te realiseren dat de 21e eeuw al ruim een decennium bezig is.”

D66 pleitte begin 2010 in het Europees Parlement al voor een verlaging van het BTW-tarief. Ook de eurocommissarissen Neelie Kroes en Algirdas Semeta lieten weten voor een verlaging te zijn. Tenslotte stemde eveneens het Europees Parlement al in met het verlagen van het tarief op digitale cultuurgoederen. Hoewel het desondanks volgens huidige regels binnen Europa officieel nog niet mag, hebben Frankrijk en Luxemburg vanaf dit jaar al het lage tarief ingesteld voor digitale boeken.

Braakhuis: “Er is ook geen reden om niet tot verlaging over te gaan. Als het kabinet innovatie echt belangrijk vindt, delen ze vast mijn mening.” Naar verwachting stemt de Tweede Kamer nog voor het zomerreces over het voorstel.

(Via: GroenLinks)

Vorig artikelApple vereist hogere resolutie ebookcovers
Volgend artikelVS: Verkoop ebooks overstijgt die van hardcovers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in