Orwelliaanse praktijken bij Amazon

0

Een paar honderd Kindle-eigenaren ontdekten gisteren dat er een paar ebooks, die zij eerder hadden aangeschaft bij Amazon, op afstand van hun ereader waren verwijderd. Amazon bleek de boeken zonder toestemming te hebben teruggetrokken.

Een uitgever kwam op een eerdere beslissing om twee boeken in digitale vorm aan te bieden terug, waarop Amazon besloot op afstand de ebooks te verwijderen en de lezers die de ebooks gekocht hadden het aankoopbedrag te restitueren. Dat is technisch mogelijk doordat de Kindle ereader draadloos in contact staat met de database van Amazon.

De reacties op internet liegen er niet om. “Alsof een boekhandelaar ’s nachts je huis insluipt, er boeken weghaalt die je die middag in zijn winkel hebt gekocht en stilletjes het aankoopbedrag op je keukentafel achterlaat”, stelt New York Times columnist David Pogue.

Inderdaad is het een erg vreemde gang van zaken. Het bewijst maar weer eens dat ebooks die zijn ‘beschermd’ met digital rights management (drm) nooit echt je eigendom zijn. Want als de verkopende partij op elk gewenst moment de door jou gekochte goederen kan terughalen, dan is er hooguit sprake van een leaseconstructie.

En wat nu nog het meest ironische aspect is van dit verhaal; het ging om ‘1984’ en ‘Animal farm’ van George Orwell.

In een officiële reactie heeft Amazon aangegeven dat het een uitgever betrof die niet over de rechten bleek te beschikken om de boeken elektronisch aan te bieden. Maar in de toekomst belooft het bedrijf geen ebooks meer te zullen verwijderen van Kindle accounts.

Vorig artikelHarvard University Press gaat digitaal via Scribd
Volgend artikelNotities maken in iPhone ebooks met Stanza update

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in