Tien redenen om in ereaders te gaan

0

Het kan zijn dat je als bedrijf voor de keuze staat: blijf ik papier en computers aanbieden of stap ik over op ereaders? Tien redenen waarom het goed is om in ereaders te stappen.

1. Het bespaart kosten
Een ereader die een beetje zin heeft in een zakelijke omgeving kost nog geen € 300,=. Printen kost niet alleen papier en inkt. Vergeet niet de kosten van afschrijvingen, reparaties en energie. Deze printkosten lopen allemaal terug door de aanschaf van een ereader waardoor je die uitspaart. Het kan even duren voor je een ereader qua kosten er helemaal uit hebt, maar uiteindelijk zitten er meer voordelen dan nadelen aan. Iliad.nl zegt dat een ambtenaar ongeveer 52 kg papier per jaar verbruikt. Dat is ongeveer € 630,= per jaar.

2. Duurzaam ondernemen
Jaarlijks gaan er tonnen papier doorheen. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot dit oplevert. Al met al is de aanschaf van een ereader met betrekking tot CO2 uitstoot een stuk beter voor het milieu dan al het papier dat gerecycled wordt of weggegooid. Voor recyclen heb je namelijk ook energie nodig. In de master thesis (pdf) van Greg Kozak staat te lezen dat maken van een papieren boek 4 keer meer broeikasgassen uitstoot dan het maken van een ereader. Op deze site staat ook hoeveel bomen je bespaart.

3. Het bespaart ruimte
Heb je een clean desk policy ingesteld? Dan kan je dat nu echt gaan naleven met een ereader: nooit meer ligt een bureau bezaaid met papier en rapporten. Alles staat op de ereader. Vertrouwelijke rapporten liggen nooit mer open en bloot op het bureau van je werknemer. En ook de archief ruimte kan voor andere dingen gebruikt worden, dan doos na doos vol met rapporten die je eigenlijk niet meer terugleest.

4. Efficiëntere werknemers
Stel je voor dat je werknemers alle memo’s, notities, vergaderstukken en meer in een ereader bij elkaar hebben. Dat betekent nooit meer gezeul met veel te zware tassen of papieren vergeten of kwijt zijn. Alles staat in de ereader. Je werknemer hoeft ook niet meer door alle papieren te bladeren om het juiste stuk te vinden. Het scheelt tijd en hij of zij wordt een stuk productiever en gaat efficiënter werken.

5. Verhoogde professionaliteit
Denk je eens in wat het voor je imago doet als je tijdens een vergadering je agenda en de bijbehorende stukken uitdeelt op een ereader. Je klanten zullen niet alleen onder de indruk zijn, maar omdat je de ereaders na afloop terugkrijgt, garandeer je ook de vertrouwelijkheid. Je stukken komen niet buiten de deur, dus je klant kan er niet mee aan de haal gaan.

6. Op de hoogte blijven
Sommige ereaders hebben contact met internet. Je kunt daardoor kranten binnenhalen via RSS-feeds. Hierdoor ben je snel up-to-date met de laatste trends, economische verwachtingen, beurskoersen en tegelijkertijd heb je je eigen documenten bij je. Natuurlijk kan dit ook met een laptop, maar een ereader weegt zo’n 250 gram. Een laptop is al gauw 4 keer zo zwaar en de batterij is sneller op.

7. Hogere werkmoraliteit
Iedereen wil het moreel onder zijn werknemers hoog houden. Uitdelen van ereaders, ook al is het voor het werk, kan dat moreel een zetje omhoog geven. En blije werknemers zijn productieve werknemers.

8. Meer documentatie bij de hand
We hebben het al eerder genoemd, maar niet alleen heb je je documentatie bij de hand, je hebt ook méér documentatie bij de hand. Soms laat je waarschijnlijk een documentje op je bureau liggen omdat het niet meer in je tas past en dan zul je zien dat je nu net dat ene documentje nodig hebt. Met een ereader kun je alle documentatie die met een onderwerp verband houdt, meenemen.

9. Minder oog inspanning
Door de eInk technologie die ereaders gebruiken, verminder je ooginspanningen. De werknemer hoeft niet naar een scherm te turen, maar kan lezen van een scherm dat op papier gelijkt. Bovendien kan hij op een mooie dag buiten werken, omdat een eInkscherm zich goed in de zon laat lezen. Minder ooginspanning leidt tot minder hoofdpijn, minder hoofdpijn tot minder ziekteverzuim.

10. Interne publicaties
Als je interne publicaties hebt, hoef je niet meer naar de externe uitgever om het te laten drukken en inbinden. Het duurt meestal toch al gauw een week om zo’n publicatie dan weer terug te krijgen voordat je hem aan je werknemers kunt uitdelen. Met een ereader zet je het bestand zelf om naar een geschikt bestandsformaat, verspreid je de interne publicatie via het intranet en je werknemers downloaden hem zelf op hun ereader. Het scheelt tijd en kosten.

Het kan best nog even duren voor je hebt besloten om een ereader aan te schaffen voor jezelf, de directie en je personeel. Tegen de tijd dat je er klaar voor bent, is de aankoopprijs ook weer gedaald. Op dit moment zit Nederland nog in de early adapter fase voor wat betreft ereaders. Als je het apparaatje tegen kerst aanschaft, ben je nog altijd een voorloper op ereader gebied.

(Via: Teleread.)

Vorig artikelApple tablet geruchten op een rijtje
Volgend artikelScherm Cybook Opus ereader te breekbaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in