Ebooks in Zuid-Amerika

0

In het nieuws over ebooks en ereaders overheerst vaak de Engelstalige wereld. Maar ook in andere taalgebieden zijn er ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen. Daar komen soms heel andere problemen aan de orde dan in de westerse wereld. Piet van Oostrum verblijft in Bolivia en schreef een artikel over de situatie in Zuid-Amerika.

Mijn vrouw en ik zijn gedurende een jaar in Bolivia, in de stad Cochabamba. Afgelopen zaterdag las ik tot mijn verrassing opeens een stukje over ebooks in een van de plaatselijke kranten. Het ging over de boekenbeurs (Feria Internacional del Libro) in Bogotá, Colombia. Ik had nog nooit van deze beurs gehoord. Bij ons is natuurlijk de Frankfurter Buchmesse de bekendste, en ook de BEA (Book Expo America) in New York is heel bekend. Maar deze beurs in Bogotá is de belangrijkste boekenbeurs van Latijns-Amerika. Hij wordt gehouden van 11-23 augustus. Dit jaar staat de beurs in het teken van de 200-jarige onafhankelijkheid van Colombia en van het digitale boek.

De krant beschrijft een interview met Patricia Arancibia, manager voor internationale uitgaven van de digitale afdeling van de Amerikaanse uitgever Barnes & Noble. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Buenos Aires, maar woont en werkt nu in New York. Ze ziet het als een uitdaging om de Latijns-Amerikaanse klanten met Spaanstalige ebooks te bereiken. Ze heeft het dan in eerste instantie over de Spaanstaligen in de Verenigde Staten (18% van de bevolking), die niet veel ebooks in het Spaans kunnen krijgen. Ze roept de uitgevers in de VS op om ook de Spaanstalige markt te bedienen met de nieuwe technologie. Ook zegt ze dat ebooks gemakkelijker zijn te verkopen omdat ze niet door de douane hoeven te gaan. Kennelijk houdt ze geen rekening met geografische beperkingen of misschien zijn die er niet voor Spaanstalige boeken. Als dat zo is, zo houden dan. Maar ik denk dat de Spaanse uitgeverijen er ook niet op zitten te wachten dat Amerikaanse uitgeverijen in hun vaarwater komen. Zij zijn net begonnen met een platform voor ebooks. En ze noemt verder dat ebooks goedkoper zijn dan papieren boeken. Maar dat is ook niet altijd het geval. Er zijn genoeg discussies op verschillende fora, o.a. Mobileread en Ereaders.nl over de te hoge prijs van ebooks.

Wat prijsstelling betreft zal het voor Zuid-Amerika nog een hele toer zijn om daar iets goeds voor te vinden. Het levenspeil ligt hier een stuk lager dan in de westerse wereld. Boeken worden hier vaak verkocht in een plaatselijke uitgave die veel goedkoper is. En wat dure boeken, bijvoorbeeld studieboeken betreft wordt er gewoon veel gekopiëerd. Een paar dagen geleden was ik nog bij een copyshop vlak bij de universiteit en daar stonden een paar van de studieboeken gewoon op de plank. En op straat worden ook gewoon gekopieerde CD’s en DVD’s verkocht. Wat ebooks betreft zal dat dus ook nog wel een toer worden.

Ze refereert ook nog aan de angst die uitgevers hebben voor het nieuwe medium, maar zegt dat ze in de drie dagen die ze op de beurs was gezien heeft dat de uitgevers er wel ontvankelijk voor zijn. Er wordt in het artikel gemeld dat zo’n 15% van de belangrijke Latijns-Amerikaanse uitgevers in 2009 ebooks in hun pakket hadden. En we hebben het nog niet gehad over de prijs van ereaders die ook wel naar beneden zal moeten om het hier aantrekkelijk te maken. Ze worden hier nog niet verkocht en de import ervan als je het bijvoorbeeld bij Amazon koopt kan behoorlijk duur zijn.

Argentinië
Twee weken geleden kwam ik ook nog een stuk tegen van Octavio Kulesz, directeur van een jonge digitale uitgeverij over de situatie van ebooks en ereaders in Argentinië. Dit land is een stuk welvarender dan Bolivia maar ze hebben ook een zware economische crisis gehad waaruit ze nu omhoog aan het komen zijn. Voor de uitgevers is dit een groeimarkt. Hij schrijft ook over de moeilijkheden om digitale content en ereaders te krijgen, over de problemen die de oudere uitgevers hebben om te veranderen. Maar de Argentijnse Boekenkamer (de brancheorganisatie van uitgevers) heeft vorig jaar wel een onderzoek laten doen naar het digitale uitgeven. Hij klaagt er echter over dat er niets mee gebeurt.

Hij merkt ook op dat in tegenstelling tot de uitgevers, de auteurs en klanten er wel open voor staan en dat er bijvoorbeeld jonge schrijvers en dichters zijn die werk gratis in digitale vorm ter beschikking stellen. Hij verwacht ook niet dat de oude uitgevers de verandering op gang zullen brengen maar dat jonge uitgevers dat zullen moeten doen. Zijn eigen uitgeverij werkt met POD en goedkope digitale uitgaven, zij het dat het daarbij vooral over leerboeken gaat. Maar dit doet mij toch erg aan de Nederlandse situatie denken.

Een iets uitgebreider artikel met links is te vinden op mijn blog.

Wil je ook gastblogger worden voor eReaders.nl? Stuur even een mailtje naar info@ereaders.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in