Oude boeken uit collectie Koninklijke Bibliotheek digitaal beschikbaar

0

De eerste Nederlandse resultaten van het digitaliseringsproject Early European Books zijn toegankelijk. Voor dit project werken de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Britse ProQuest samen. Het richt zich op bijzondere boeken van voor 1700 uit de collectie van de KB.

De eerste 500 gedigitaliseerde boeken zijn momenteel gratis toegankelijk voor iedereen in Nederland. De boeken geven volgens de KB een mooie doorsnede weer van wat bewoners van Nederland bezighield in de zestiende eeuw. Zo waren de Nederlandse opstand, godsdienstige geschillen en amoureus tijdverdrijf belangrijke thema’s uit die tijd.

In de zestiende eeuw waren liedjesboeken een erg populair genre, daarom bevat de collectie hier enkele van, zoals de titel ’tGespeende Diemer-baersjen. Verder omvat het Nederlandse deel van de collectie van Early European Books werken van bekende namen zoals Vondel, Cats, Coornhert, Heinsius en Brederode.

De boeken zijn te bekijken op de website van het Europese project Early European Books en te downloaden als PDF. De KB vertelt over de bestanden: “Nauwkeurige, zuivere afbeeldingen van band en inhoud zorgen ervoor dat Early European Books de mogelijkheid biedt online een goede indruk te krijgen van het oude boek.” De website is voornamelijk bedoeld voor wetenschappers, die hiermee een “belangrijk onderzoeksinstrument in handen” krijgen. De KB laat echter weten dat de website ook aantrekkelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is in die periode.

De KB en ProQuest zijn in januari begonnen met het project. Het is de bedoeling dat er in totaal rond de 50.000 boeken worden gedigitaliseerd. Dit project sluit aan bij de doelstelling van de KB om de komende jaren alle Nederlandse boeken, tijdschriften en kranten van na 1470 te digitaliseren.

(Via: KB.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in