Boekverkopers negatief tegenover contract Centraal Boekhuis en Apple

0

Volgens Ari Doeser, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) is de deal tussen het Centraal Boekhuis en Apple ‘een klap in het gezicht van de boekhandel’. Vorige week werd bekend dat het Centraal Boekhuis ebooks aan Apple wil gaan leveren voor de verkoop via de iBookstore.

Boekblad schrijft dat de KBb in gesprek wil gaan met het Centraal Boekhuis om ‘vanuit de positie van de KBb als medeaandeelhouder’ te zien of dit wel de juiste strategie is. De boekverkopers zijn samen met de uitgevers aandeelhouder van het Centraal Boekhuis. Ari Doeser: ‘Zolang CB in handen is van boekverkopers en uitgevers moet je goed nadenken of je een buitenlandse partij zo makkelijk laat afnemen waarin ons vak jaren heeft geïnvesteerd.’

Volgens Doeser gaat het om fundamentele zaken. ‘Wil je gezamenlijk optrekken in dit vak? Wil je de boekhandel de positie geven dé leverancier te zijn van het papieren boek, het luisterboek én het digitale boek?’

Door het contract tussen Apple en het Centraal Boekhuis kunnen uitgevers hun ebooks gaan aanbieden in de iBooks-applicatie voor iPhone en iPad. De dienst moet later deze maand ingaan. De ebooks komen dan eerst beschikbaar in de landen waar de iBookstore al is opengesteld door Apple. Pas wanneer er voldoende aanbod is zal Apple de deuren van de Nederlandse afdeling van de iBookstore opengooien.

De boekverkopers zijn bang dat met deze afspraak hen ‘de kaas van het brood gegeten wordt’. De KBb heeft enkele maanden geleden nog een voorstel gedaan aan de Groep Algemene Uitgevers over hoe er gezamenlijk opgetrokken kan worden rondom het digitale boek. Het contract van het Centraal Boekhuis zou dit voorstel doorkruisen.

(Via Boekblad.)

Vorig artikelEbooks lezen in de browser met Booki.sh
Volgend artikelePagine lanceert app voor Nederlandse ebooks
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in