Finse krant experimenteert met ereader op zonne-energie

0

“We willen graag ontdekken of de fysieke krant vervangen kan worden door een reader met abonnement,” aldus Santtu Parkkonen van Helsinging Sanomat, met een oplage van ruim 400.000 exemplaren de grootste krant van Finland. Daarom werkt de krant samen met diverse andere bedrijven aan een duurzame 9,7-inch ereader.

In november krijgen enkele honderden Finse huishoudens bij wijze van test de beschikking over de Leia ePaper, een 9,7 inch ereader met kleurenscherm. De ereader meet 203 bij 250 bij 6 mm en is voorzien van wifi en zonnecellen. Hiermee zou de ereader in principe oneindig zonder externe stroomvoorziening kunnen functioneren. Opladen zou niet alleen op de zon maar ook op licht van lampen binnenshuis moeten kunnen.

Helsinging Sanomat, eigendom van Sanoma, wil in het meest ideale geval een ereader op de markt zetten waarmee consumenten uit een divers aanbod hun eigen kranten en tijdschriften kunnen samenstellen. Op langere termijn zouden ook boeken en educatief materiaal via het platform gebruikt kunnen worden.

In totaal werken vijf bedrijven aan de Leia ePaper. Naast de Finse markt hebben de initiatiefnemers ook de wereldwijde markt op het oog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in