Digitaal lezen: van de iPhone of van de Android?

0

Er lijkt een strijd op handen te zijn tussen Google Android en het Apple iPhone besturingssysteem. Steeds meer smartphones, tablets, netbooks, ereaders en andere mobiele apparaten kiezen voor Android als besturingssysteem. Dat het voornamelijk tussen deze twee systemen gaat, blijkt onder meer uit het gebruik dat bezitters van deze mobiele apparaten maken ten opzichte van de andere systemen.

Zo surfen Android en iPhone gebruikers meer over het mobiele internet dan bezitters van Symbian, Palm of Blackberry smartphones. Daarbij gebruiken Android bezitters het internet meer dan iPhone bezitters. Dit is mooi voor het downloaden van ebooks. Bij steeds meer applicaties kun je in-app ebooks aankopen en downloaden.

Eweek heeft tien redenen opgeschreven waarom iPhone de opmars van Android niet zal kunnen stoppen.

Ten eerste is het design van een Android telefoon veel mooier dan van de meeste andere telefoons, aldus Eweek. Een Android smartphone heeft een touchscreen, fysiek toetsenbord en is in het geheel veel beter ontworpen.

Ten tweede is er de wet van de grote getallen. De iPhone heeft nog altijd het grootste marktaandeel, maar is slechts via één mobiele telefoonmaatschappij beschikbaar (T-Mobile). Android telefoons zijn beschikbaar via verschillende aanbieders. Je hebt als consument niet alleen de keuze uit verschillende modellen smartphone, maar je kunt ook nog kiezen met welke provider je in zee gaat. Android zou hiermee het grootste marktaandeel kunnen halen als Apple het bij exclusiviteit blijft houden.

De reden waarom de iPhone op dit moment zo populair is, is vanwege de applicaties. Met meer dan 100.000 applicaties in de App Store, heeft het een marktleiders positie in third-party software. Maar de Android Market staat op de tweede plaats. Met de migratie naar Android van ontwikkelaars, zal de Android Market snel groeien.

Steeds meer telefoons hebben touchscreen. Hoewel traditionele smartphones nog steeds aardig verkopen, gaan steeds meer mensen over naar een touchscreen telefoon. Zowel de iPhone als de Android smartphones hebben touchscreens die goed reageren en een goede gebruikerservaring bieden. De andere systemen blijven toch wat achter hierbij.

Ten vijfde: Google begrijpt de gebruiker. Of Microsoft, Palm en Blackberry (RIM) de consument werkelijk begrijpen, valt nog te bezien. Palm CEO Jon Rubinstein leverde kritiek op het Android besturingssysteem. Hij vindt dat Android gemaakt was voor een “techie”-publiek. Wij maken een product dat er meer op gericht is om naadloos in het leven van de gebruiker te passen. Ook zei Rubinstein dat Google afhankelijk is van de goedheid van vreemdelingen omdat zij geen hardware maken. Ze moeten nog maar afwachten of andere partijen hun software willen gaan gebruiken. Dat zoveel bedrijven Google’s Android hebben geïntegreerd is een fout, volgens Rubinstein. Zowel Google als Apple snappen wat de consument wil. Dat is zichtbaar in het design en de functionaliteiten van de Android. En dat maakt het systeem een goed alternatief voor de iPhone.

Volgens Eweek is er geen enkel ander platform dat kan concurreren met Android, buiten de iPhone. De software van Palm is beneden de maat, windows Mobile lijkt een ondergeschoven kindje en zelfs de touch software van Blackberry is niet te vergelijken met Android en iPhone.

Op de zevende plaats: ontwikkelaars zijn niet blij met Apple. Het goedkeuringsproces voor applicaties is hopeloos. Van verschillende grote ontwikkelaars zijn apps geweigerd, zoals bijvoorbeeld een ereader applicatie omdat de Kamasutra gevonden kon worden en dat was tegen de regels van Apple. Dat heeft eraan bijgedragen dat ontwikkelaars zijn ‘overgelopen’ naar andere systemen, waaronder Android. Zo heeft Fictionwise nu ook voor Android hun applicatie eReader beschikbaar gemaakt. Het enige wat de ontwikkelaars tegenhield, was de kleine schaal waarop Android geïmplementeerd was. Ook dit obstakel is met de grond gelijk gemaakt, nu steeds meer mobiele telefoons op Android draaien.

Het grote verschil tussen iPhone en Android is open source. Google staat verkopers en third parties toe om het systeem aan te passen aan hun eigen wensen. Denk bijvoorbeeld aan het Android systeem dat op de Archos 5 IT draait, waarbij een aangepaste versie van de Android Market is geïnstalleerd. Ook de nook van Barnes & Noble heft een aangepaste versie van Android. Apple heeft het iPhone OS gesloten gemaakt, waar zij alleen veranderingen in kunnen aanbrengen. Zo zal het Android systeem meer mogelijkheden bieden met betrekking tot beveiliging en betere apps.

Alles waar Google zijn naam aan verbindt, lijkt op een succes uit te draaien. Iedereen kent Apple, maar slechts een enkeling weet of Samsung of LG een goede smartphone ervaring biedt. Doordat deze merken (en anderen zoals HTC) hun naam aan Googles Android verbinden, weet de consument dat het goed is. Google is een huismerk geworden: een vertrouwd bedrijf waarvan men al heel veel software gebruikt zoals Google Reader of Gmail. Ze weten dat ze Google kunnen vertrouwen. En dat maakt het verschil.

Als laatste reden waarom Android niet te stoppen is, is omdat de verschillende mobiele telecombedrijven concurrentie willen. Doordat Apple in Amerika exclusief met AT & T in zee ging, zochten andere telecommaatschappijen een apparaat waar ze achter konden gaan staan. Dat vonden ze in de Android smartphones.

Mashable heeft een poll op de site staan met de vraag wie er gaat winnen: Android of iPhone? Of wordt het too close to call? Op dit moment hebben ruim 4300 mensen gestemd. 65% heeft gestemd voor Google Android, 30% voor de iPhone. Wat denk jij? Wordt het de Android waar je in de toekomst digitaal van gaat lezen of lees je liever van de iPhone?

(Via: Eweek. Het plaatje bovenin komt van Androidworld.)

Vorig artikelHoe groot is een gemiddeld ePub bestand?
Volgend artikelSelexyz organiseert speciale koopavond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in