Afbeeldingen keren terug op website DBNL

0

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en auteursrechtenorganisatie Pictoright hebben een langlopend conflict opgelost waardoor enkele tienduizenden afbeeldingen terugkeren op de website van de DBNL. In oktober 2009 leidde een miljoenenclaim van Pictoright ertoe dat de DBNL de meeste afbeeldingen uit de beschikbare digitale boeken verwijderde.

Pictoright vertegenwoordigt een groot aantal fotografen en was van mening dat werk van deze fotografen onrechtmatig op de website van de DBNL werd weergegeven. De DBNL heeft een website met volledige teksten van vele boeken en tijdschriften. De afbeeldingen in die werken waren sinds ruim een jaar uit voorzorg van de website gehaald, onder druk van de miljoenenclaim van Pictoright.

De DBNL en Pictoright meldden vorige week in een gezamenlijk persbericht dat er een praktische oplossing gevonden is voor de rechtenkwestie. De DBNL zal Pictoright in het vervolg een vergoeding betalen voor het gebruik van het bewuste beeldmateriaal. Pictoright zal zorgen voor de verdeling van de vergoeding onder beeldmakers en betrekt daarbij waarschijnlijk ook de digitalisering van andere archieven.

Fotografen die niet willen dat hun materiaal opgenomen wordt in de gedigitaliseerde werken op de site van de DBNL kunnen gebruik maken van een opt-out regeling. Beide partijen verwachten echter niet dat er veel van deze regeling gebruik gemaakt zal worden, omdat de regeling volgens zowel de DBNL als Pictoright recht doet aan alle belangen die in het spel zijn.

(Via: DBNL.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in