Google gaat oude boeken van Hachette digitaliseren

0

Google en de Franse uitgeverij Hachette hebben gisteren een akkoord getekend over het digitaliseren van ongeveer vijftigduizend boeken. Het gaat om Franstalige boeken waarvan de rechten bij Hachette liggen maar die inmiddels niet meer commercieel verkrijgbaar zijn.

Het akkoord kan worden gezien als een doorbraak. Vorig jaar werd Google nog door de Franse rechtbank tot de orde geroepen omdat het bedrijf met de grootschalige digitalisering van boeken copyright van Franse uitgevers zou schenden. Het verschil tussen toen en nu ligt in het feit dat Hachette nu de controle houdt over welke boeken Google scant en op welke manier de gedigitaliseerde boeken verkocht zullen worden.

De deal tussen Hachette en Google omvat zo’n vijftigduizend boeken die niet meer in druk zijn. Dit is zo’n 70 procent van het totale fonds van Hachette en de uitgevers die onderdeel van Hachette zijn. De directeur van Hachette, Arnaud Nourry, onderstreepte dat de deal niet exclusief is en dat het auteursrecht van Franse schrijvers gewaarborgd blijft. Hachette is de grootste Franse uitgeverij en de tweede uitgeverij ter wereld.

Google heeft een aantal belangrijke eisen ingewilligd. Allereerst houdt Hachette de controle over welke boeken precies gedigitaliseerd worden. Verder bepaalt de uitgeverij de prijs van de boeken en krijgt het van Google de beschikking over het digitale bestand, waarmee het boek ook op andere platformen en als print-on-demand aangeboden kan worden.

Voor Google is deze afspraak met Hachette een model voor hoe het met andere Europese uitgevers om wil gaan. Het bedrijf heeft te kennen gegeven ook met andere uitgevers in gesprek te zijn over soortgelijke afspraken.

(Via: AFP.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in