Een Amerikaanse rechter heeft afgelopen donderdag bepaald dat het scannen van boeken zoals Google dat doet voor het ambitieuze Google Books-project is toegestaan. Dit zou vallen onder het begrip ‘fair use’. De uitspraak beëindigt voorlopig een al jarenlange voortslepende rechtszaak.
Authors Guild, de Amerikaanse belangenvereniging van auteurs, had eerder een claim ingediend van 750 dollar voor ieder gescand boek, waarmee volgens de vereniging de totale potentiële schade van auteurs op ruim 3 miljard dollar uitkomt. De vereniging heeft inmiddels aangekondigd beroep aan te willen tekenen tegen de uitspraak.
Google heeft de afgelopen jaren vele miljoenen boeken ingescand en maakt deze toegankelijk op de eigen website, maar slechts gedeeltelijk via zogenaamde ‘snippets’. Bezoekers kunnen zoeken in boeken en krijgen alleen kleine stukken uit boeken te zien waar nog auteursrechten op rusten. Volgens de rechter biedt Google Books op deze manier juist vele voordelen voor auteurs en rechthebbenden.
De zoekmachinegigant zou in feite dezelfde functie hebben als een boekwinkel, waar consumenten kunnen bladeren door de boeken en zo nieuwe boeken kunnen ontdekken. Ook haalt Google volgens de rechter geen commerciële winst uit Google Books, omdat er geen advertenties bij staan en Google geen geld vraagt voor het gebruik van de dienst.
Twee jaar geleden torpedeerde de rechter al een schikking van 125 miljoen dollar tussen Google en de auteursvereniging.