Apple presenteert iBooks 2 en iBooks Author

0

Tijdens een live event in New York heeft Apple twee nieuwe producten aangekondigd: een update van de iBooks app en iBooks Author. Met de laatstgenoemde tool kunnen auteurs zelf multimediale ebooks in elkaar zetten en beschikbaar maken via de iBookstore. Naast iBooks is ook iTunes U onder handen genomen.

Het event werd afgetrapt door Phil Schiller, senior president marketing van Apple. Volgens hem wordt er veel gepraat over wat er allemaal verkeerd is aan het onderwijs, maar niemand zet echt stappen om een en ander te verbeteren. ‘Momenteel zijn er anderhalf miljoen iPad in gebruik in het onderwijs’, aldus Schiller. ‘Wij willen nu het studieboek opnieuw uitvinden’.

Er zijn momenteel 20.000 apps op educatief gebied te vinden in de App Store. Bovendien zijn er al talloze studieboeken in de iBookstore te vinden. ‘Maar gewone studieboeken zijn niet draagbaar, niet interactief, niet duurzaam en niet doorzoekbaar. De inhoud is echter bijzonder goed en uitgevers doen er alles aan om de kwaliteit hoog te houden. Helaas is nog lang niet al dit materiaal beschikbaar op de iPad.’

iBooks 2
Met iBooks 2 willen we middels plezier en grafisch hoogstaande ebooks meer engagement bij de studenten opwekken. ‘We spreken van een nieuwe studieboekenervaring op de iPad.’

‘In de nieuwe iBooks app kunnen studenten met multitouch op meerdere manieren door hun studieboeken navigeren’. Ook wordt interactie en 3D mogelijk. ‘Studenten kunnen interacteren met 3D modellen en grafieken die in de ebooks opgenomen zijn.’

Auteurs hebben volledig controle over de layout van tekst en afbeeldingen. ‘Door het scherm te kantelen verdwijnen alle extra’s, zodat alleen de tekst in beeld verschijnt’. Op die manier kunnen studenten zich ook zonder afleiding concentreren op een tekst. ‘In de index is het niet alleen mogelijk om de tekst te doorzoeken, ook foto’s en video’s worden indexeerbaar gemaakt.’

Het wordt ook mogelijk om interactieve vraag- en antwoordgedeelten toe te voegen aan het einde van een hoofdstuk. Het ebook geeft direct feedback op de door de student ingevulde antwoorden. Ook wordt de student verder verwezen naar andere delen van het ebook.

‘Uiteraard is het altijd mogelijk om notities te maken en delen te markeren. Je vinger is altijd een highlighter. Middels de toolbar heb je direct toegang tot al je notities en markeringen. Maar we gaan nog een stap verder: al je notities en markeringen worden automatisch omgezet in study cards.’

De studieboeken krijgen een eigen sectie in de iBookstore.

iBooks Author
‘Maar hoe krijgen we deze vernieuwde studieboeken in de iBookstore? Daarvoor presenteren we een nieuwe tool: iBooks Author. Met dit programma, voor OS X, kun je niet alleen studieboeken maken maar ook allerlei andere soorten ebooks.’

Middels drag-and-drop kun je pagina’s opmaken. Interactieve elementen (presentaties, 3D elementen, video’s) kun je beheren en in het ebook plaatsen via een galerie. Meegeleverde templates zorgen ervoor dat je snel in de weer kunt met het maken van verschillende typen ebooks.

Onderdeel van iBooks Author is de mogelijkheid voor een auteur om zelf multimediale samenvattingen te maken, op basis van de content. Ook dat kan met drag-and-drop. Als je een iPad aan je Mac verbindt kun je het eindresultaat meteen previews.

De software – zowel iBooks 2 als iBooks Author – is gratis. Apple verdient uiteraard de gebruikelijke 30% op de door hen verkochte ebooks. Auteurs kunnen hun zelf samengestelde ebooks direct vanuit iBooks Author aanbieden in de iBookstore.

Uitgevers
‘Er doen direct een aantal toonaangevende uitgeverijen mee, waaronder Pearson, McGraw-Hill en Houghton Mifflin Harcourt.’ Zij geven 90% van alle studieboeken uit in de V.S., dus is het essentieel om hen te betrekken.

Naast een vernieuwde iBooks app is ook iTunes U(niversity) aangepakt. Er komt ook een losse app voor. Via iTunes U worden er complete lespakketten, inclusief video’s van colleges, beschikbaar gemaakt. Via de app kunnen ook syllabi worden opgevraagd.

Docenten kunnen via iTunes U ook opdrachten verstrekken aan studenten. En via iTunes U heb je ook direct toegang tot je studieboeken in iBooks. Zo kunnen docenten bij een opdracht direct verwijzen naar de relevante passages uit het studieboek.

Vragen
Na de presentatie zijn er nog wel wat dingen onduidelijk. Zo is het de vraag of iBooks Author ook ebooks kan exporteren naar andere reading platformen en zo ja, of er gebruik gemaakt wordt van ePub 3 (voorlopig exporteert iBooks Author alleen iBooks, pdf en txt bestanden). Ook voor de Nederlandse situatie is het nog onduidelijk wat iBooks 2 kan gaan betekenen: gaan uitgevers een samenwerking aan met Apple, of gaat men door op eerder ingeslagen wegen?

Andere verslagen op het web: iPhoneclub | Bright | Macwereld

Vorig artikel‘Kobo waarschijnlijk in zee met Libris en Blz.’
Volgend artikelStudieboekenplatform van Apple kent grote bezwaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in