Onderzoek: 3 op 10 gelezen ebooks komen uit illegale bron

0
DELEN

Onlangs bleek uit een onderzoek van GfK dat voor slechts 1 op de 10 ebooks die op ereaders van Nederlandse lezers staan is betaald. De andere negen zijn gratis downloads beschikbaar gesteld door auteurs en uitgevers, auteursrechtenvrij werk of gedownload uit illegale bron. Maar hoeveel van die boeken gelezen worden was tot nu toe nog niet duidelijk.

De Social Bookcompany hield onlangs een onderzoek onder Nederlandse lezers, en daaruit blijkt dat drie van de tien daadwerkelijk gelezen ebooks uit illegale bron komen. Van alle gelezen boeken, dus inclusief papier, is gemiddeld 5% gratis gedownload zonder dat deze door auteurs of uitgevers gratis beschikbaar werd gesteld.

Van de bijna 600 deelnemers aan het onderzoek gaf 15% aan wel eens een illegaal ebook te downloaden. Vier op de tien liet echter weten nooit iets uit illegale bron te downloaden.

De Social Bookcompany nuanceert de resultaten overigens wel door aan te geven dat de deelnemers niet representatief waren, en het onderzoek dus enkel een indicatie geeft. “Desondanks lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de gevolgen van piraterij niet moeten worden overdreven, maar ook niet geheel kunnen worden ontkend.”


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER