Onderzoek: 3 op 10 gelezen ebooks komen uit illegale bron

0

Onlangs bleek uit een onderzoek van GfK dat voor slechts 1 op de 10 ebooks die op ereaders van Nederlandse lezers staan is betaald. De andere negen zijn gratis downloads beschikbaar gesteld door auteurs en uitgevers, auteursrechtenvrij werk of gedownload uit illegale bron. Maar hoeveel van die boeken gelezen worden was tot nu toe nog niet duidelijk.

De Social Bookcompany hield onlangs een onderzoek onder Nederlandse lezers, en daaruit blijkt dat drie van de tien daadwerkelijk gelezen ebooks uit illegale bron komen. Van alle gelezen boeken, dus inclusief papier, is gemiddeld 5% gratis gedownload zonder dat deze door auteurs of uitgevers gratis beschikbaar werd gesteld.

Van de bijna 600 deelnemers aan het onderzoek gaf 15% aan wel eens een illegaal ebook te downloaden. Vier op de tien liet echter weten nooit iets uit illegale bron te downloaden.

De Social Bookcompany nuanceert de resultaten overigens wel door aan te geven dat de deelnemers niet representatief waren, en het onderzoek dus enkel een indicatie geeft. “Desondanks lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de gevolgen van piraterij niet moeten worden overdreven, maar ook niet geheel kunnen worden ontkend.”

Vorig artikelOmzet en gebruikersaantal Kobo stijgt flink
Volgend artikel19% van de Belgen heeft wel eens een ebook gelezen
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in